A puntung maláj szó, annyit tesz: pecsét. A természetvédelmi őrszolgálat tagjai nevezték el így, jellegzetes lábnyomai után. Puntung bal első lábfeje ugyanis hiányzik, így a borneói esőerdő sáros talajában könnyen felismerhető nyomokat hagy maga után.

Puntung tizenkét éves nőstény, Borneón született és él. A szumátrai orrszarvú borneói alfajához tartozik. Ősei valaha az egész szigetet benépesítették, ám mára az erdőirtás és az illegális vadászat következtében alig 30 egyed maradt belőlük a vadonban. Többségük ültetvényekkel és utakkal körbezárt, elszigetelt erdőfoltok foglya lett, elvágva fajtársaitól.

Életveszélyben

Persze ez nem volt mindig így. Puntung egy sűrű esőerdő mélyén látta meg a napvilágot, szorosan anyja mellett maradt, és szépen cseperedett. Egy nap azonban minden megváltozott. A kis rinó ugyanis belelépett egy hurokcsapdába, s az erdei antilopoknak kihelyezett dróthurok szorosan ráfonódott a lábára. Nem volt menekvés! Pánikba esett, egyre vadabbul rángatta a drótcsapdát, míg végül lábujjai és lábfejének nagy része leszakadt. Az érkező orvvadász csak pár véres húscafatot talált a helyszínen. Valószínűleg vállat vont, és újra kihelyezte a csapdát. Eközben Puntung az erdő mélyén legyengült, és leterítette a láz. Még kölyök volt, így pár napon belül biztos elpusztult volna, de anyja visszatért hozzá és megszoptatta. Újra és újra visszatért, heteken át. A rinókölyök végül újra lábra állt – igaz, ezek után már csak háromra.

Azt, hogy Puntung anyjával mi történt, csak találgatni lehet. Valószínűleg orvvadászok csapdájában végezte ő is. A kínai orvoslásban a rinótülökreszeléknek évezredek óta csodálatos hatást tulajdonítanak, ezért a szumátrai és jávai orrszarvúknak bőven volt idejük rá, hogy megtanulják: az emberektől nem sok jóra számíthatnak.

KÖNYÉKIG AZ ORRSZARVÚBAN Dr. Thomas Hildebrandt ultrahangos vizsgálattal méri fel Puntung szaporítószerveinek állapotát. A sokat szenvedett orrszarvú olyan szelíd, hogy a beavatkozást éber állapotban, érzéstelenítés nélkül tűri

A második csapás

Puntung időközben kifejlett nőstény lett, és egy nap udvarlót kapott. Az egyébként magányosan kószáló bika már jó ideje követte a nőstény szagösvényét, és amikor elérkezettnek érezte az időt, váratlanul felbukkant. A párosodás e fajnál meglehetősen heves, sok karmolással és harapással jár. Puntung három lábon nem tudott elmenekülni, így a szokásosnál is súlyosabb sérüléseket szenvedett, és vemhes lett.

Az orrszarvúféléknél csak az elefántoknak hosszabb a várandóssága: 16 hónap kell ahhoz, hogy egy megtermékenyített petesejtből életképes orrszarvúborjú fejlődjék. A vemhesség alatt a nősténynek nyugalomra és rengeteg táplálékra van szüksége. Puntung még magát is nehezen látta el táplálékkal, nemhogy egy magzatot. Egyre gyengébb lett, és végül szervezete mentette, ami még menthető: elvetélt.

CSÚCSTECHNOLÓGIA A DZSUNGEL KÖZEPÉN Dr. Robert Hermes és kollégái az esőerdő közepén felállított laborban ellenőrzik és tartósítják a felbecsülhetetlen értékű mintákat. A német kutatók által kifejlesztett protokoll garantálja, hogy a sejtek hosszú évek múlva is életképesek maradjanak, és alkalmasak legyenek a szaporodásbiológiai beavatkozásokra

Nőstény kerestetik

Csodával határos módon ismét felépült, ám ezalatt az egyre zsugorodó erdő határain túl sok minden történt, amiről az orrszarvúnak sejtelme sem volt. Néhány évvel ezelőtt Malajzia átfogó programba kezdett, hogy megóvja a borneói orrszarvút a kipusztulástól. Szaporítóközpontot hoztak létre, azonban a kísérletek sorra kudarcot vallottak: az ottani nőstény, Gelogub túl öreg volt ahhoz, hogy Tamtam, a bika megtermékenyíthesse.

Nyilvánvaló volt, új nőstényre van szükség. Egy tábort létesítettek az erdőfolt közepén, és három csapdát ástak Puntung területén belül, abban a reményben, hogy sikerül elfogni, mielőtt az orvvadászok végeznének vele. Ekkor jártunk először a helyszínen: megörökíthettük a csapdát, a tábort és a természetvédők munkáját. Puntung biztosan hallotta, ahogy emberek jönnek-mennek a területén. A borneói orrszarvú szaglása és hallása egyaránt kitűnő, hívójelük – mellyel fajtársaikkal kommunikálnak – már-már olyan bonyolult és dallamos, mint a madárfütty. A sűrűben másként nem is lehetne tartani a kapcsolatot.

Csapatunk hamar továbbállt a csapda mellől, és Puntung élete visszatért a régi kerékvágásba, egészen addig a napig, amikor egyszer csak elsötétült körülötte a világ. Rövid zuhanás után egy puha avarágyra esett. Néhány órán belül ott voltak a természetvédelmi őrszolgálat tagjai. Kis bódítást kapott, helikopterre rakták, és elszállították az erdőfolttól alig néhány kilométerre található Tabin Vadvédelmi Rezervátum orrszarvúmenhelyére.

A teljes cikket A Földgömb 2012/6 lapszámában olvashatja!

Kép: Lerner János, Tóth Zsolt Marcell