Egy számadat jár a fejemben: vajon hány madarat sikerült eddig meggyógyítani? A Doki tudná, ha eszébe jutott volna feljegyezni, de nem számolta. És ha lenne is listája, ugyan honnan tudná, hogy a természetbe visszaengedett madarak hány utódnak adtak életet a hosszú évtizedek alatt?…

Fotó: Morvai Szilárd
Madárgyógyászat-lesen. A látványkórház üvegablakán át a látogatók megtekinthetik a kezeléseket. Gyakran egész családok nézik végig a hosszabbra nyúló műtéteket is, néma csendben

A Hortobágyi Madárkórház sötét folyosóján sétálok. Jobbra a kórtermek, balra a látványkórház nagy üvegablaka. A kórtermekben kezelés alatt álló madarak várják a holnapi napot, a gyógyulást. Szárnyvagy láb­sérüléssel, áramütéssel, mérgezéssel, lőtt sérüléssel és számtalan egyéb okból keletkező sebbel, belső sérüléssel kerülnek ide. Ezek tetemes részét emberi létesítmények és gyakran szándékosság okozzák.

A lehetőségek

A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány komplex tevékenységet végez: ennek egy része a madarak szakszerű ellátása, gyógykezelése. Mellette kiemelten fontos a modern madárvédelmi eszközök bemutatása, népszerűsítése és az oktató, környezeti nevelőmunka.
A Hortobágyi Madárpark teljes területe másfél hektár. Itt találhatóak a Madárkórház épületei is, lehetővé téve a sérüléssel bekerült madarak zárt térben kezelését és a kórtermekben történő elhelyezését.

Fotó: Morvai Szilárd
Majdnem szabadon... Szabadon engedés előtt álló és tartósan sérült madaraknak egyaránt otthont ad a Madárkórház legnagyobb röpdéje. Megépítése és folyamatos karbantartása nem kis feladat…

A Madárkórházból három út vezet tovább. A legsúlyosabban sérült madarak életét gyakran a gyors és szakszerű állatorvosi beavatkozás sem tudja megmenteni, hiába minden erőfeszítés, emberfeletti munka. A szerencsésebbek életben maradnak, de tartós sérülésük miatt képtelenek a természetben az önálló életre. Ezek itt, a kórház röpdéiben kapnak majd helyet, miután sérüléseiket szakszerűen ellátták és állapotukat stabilizálták. Ez fél életet jelent számukra. Fajtársaik és más madarak közt élhetnek a természeteshez hasonló „társasági” életet. Amennyiben a tartósan sérült egyedek szaporodnának, úgy fiókáikat vagy tojásaikat vad madarak fészkeibe helyezik ki, szaporulatukat vadon élő fajtársaik gond nélkül felnevelik, és a „többlet” az állományok megerősödését, biológiai, genetikai értelemben vett sokszínűségét segít fenntartani. A legjobb esetben pedig teljes gyógyulásukat követően visszaengedik a madarakat a természetbe, ahol tovább élhetnek, szaporodhatnak.

Szünetmentes állatmentés

Az intézmény vezetője Dr. Déri János, a Pusztadoktor. Munkáját nyolc főállású kollégája és több mint száz önkéntes segíti. Utóbbiak szolgálatuk idején egy különálló épületben laknak, ahol kipihenhetik a fáradalmakat: több száz sérült madár gondozásáról és tisztántartásáról van szó: fertőtlenítésről, etetésről, guanóeltakarításról. A munka hajnalban kezdődik, és gyakran a másnap hajnali órákig is elnyúlik.

Fotó: Morvai Szilárd
Távozóban. Mérgezésből meggyógyított, öreg parlagi sas szabadon engedése. A Hortobágyi Madárkórház arra törekszik, hogy az ember okozta sérülésből felgyógyult madarak visszatérhessenek természetes élőhelyükre

A bekerülő madarak ellátását idény jellegű tényezők és egész évben előforduló sérülések indokolhatják. Tavaszi időszakban például a fészekből kiesett fiókák gyakori etetését egy többfős önkéntes csoport végzi. A mérgezett, elgázolt, áram­ütött, vezetéknek repült, meglőtt betegek műtése és ellátása viszont idénytől független, egész éves munka. Évente átlagosan 500 sérült madár érkezik. Ez persze csupán a jéghegy csúcsa. A sérült állatok leggyakrabban oszlopok tövében, a szántásban, esetleg a tarlón végzik, vagy egy róka viszi el őket az első éjjel. Rengeteg énekesmadár pusztul el rosszul tervezett kéményekben, elektromos kapcsolószekrényekben, amikből e kisméretű élőlények nem találnak kiutat.