Magasröptű filozófiát nem kerít hobbija köré, egyszerűen csak mászik – ott és akkor, amikor jónak látja.
Ugye, nem is kell leírnunk, hogy senki se próbálja meg utánacsinálni?!

Egy átlagosnak ígérkező szombat délelőtt a főváros egyik fő turisztikai attrakciójának számító Szent István-bazilika előtt… A 21 éves Mustang Wantedra és állandó segítőjére, Andrejre várunk. A téren körülöttünk több tucat turista méregeti hunyorogva a 96 méter magas épületet. Ők csak a kupola körüli kilátóba készülnek, hogy megcsodálják az onnan nyíló panorámát, Mustang Wantednek azonban ennél komolyabb tervei vannak.

A kupola legtetején

Megérkeznek, gyorsan bemutatkozunk, és Andrej vázolja a hevenyészett tervet: gyors terepfelmérés, teljes körű telefonszámcsere – hogy innentől bármikor elérhessük egymást az induló akció során –, és a fényképezőgépek, go pro kamerák előkészítése. Aztán mászás. Mustang Wanted eközben csendesen, szinte földöntúli nyugalommal tekinget a kupola felé, így az az érzésem támad, hogy én sokkal jobban izgulok, mint ő. Elindulunk a kilátóba, fent gyorsan lezavarják az előkészületeket, majd Andrej a terepszemle után határozottan összegez: ez a mászás terhes nőknek való!

Fotó: Kálló Péter

Persze azért nekivágnak, így kb. negyedóra múlva a téren még több turista nézelődik hunyorogva a Bazilika csúcsa felé. Mustang Wanted ekkor már a kupolán egyensúlyoz – vidáman, mosolyogva, 96 méter magasan.

Fotó: Kálló Péter
Megismerték a hostelben. Bevallása szerint eddig háromszor fordult elő vele, hogy a YouTube-ra feltöltött videói, fényképei alapján felismerték az emberek: egyszer a rendőrök Moszkvában, egyszer a tüntetések alatt Kijevben, a Majdanon, legutóbb pedig Budapesten a hostel recepciósa

– Furcsa volt, hogy ez mégiscsak egy szent hely, azonban úgy látszik, Isten is azt akarta, hogy minden rendben legyen. A látvány pedig csodálatos volt fentről, ezt érdemes megosztani a több ezer internetes követővel – elmélkedik az akcióról. Azt minden­­esetre elismeri, hogy egy ilyen szakrális épület megmászásának Oroszországban például már komolyabb következménye is lehetett volna: elsősorban azért, mert ukrán, másodsorban meg azért, mert olybá vennék, hogy megsértette a hívőket.

Magaslati városnézők

– Ahogy Közép-Európában járok, azt veszem észre, hogy itt sokkal mosolygósabbak a hatóságok is, mint Kelet-Európában. Olyan kedvesek a rendőrök, hogy nem is akarsz elfutni előlük – összegzi a hatósági tapasztalatokat az Erzsébet téren üldögélve, miközben fél szemmel a téren felállított Sziget Eyet méregeti.
– Semmit sem szoktunk különösebben megtervezni. Improvizálunk, ahogy most is láthattad – magyarázza Andrej...

Fotó: Kálló Péter
A hidak érdekelték. Mustang Wanted leginkább a Duna-hidakat találta érdekesnek Budapesten – az Erzsébet és a Szabadság hidat is megmászta. A mászás lentről nézve könnyűnek tűnt, hiszen szédítő gyorsasággal és ügyességgel jutott fel a pillérek tetejére

A teljes cikket A Földgömb 2014. szeptemberi lapszámában olvashatja!