A Sea Shepherd bővülő flottája 2015-re lehetővé tette, hogy a Mexikói Környezetvédelmi Minisztérium felkérésére, partnerkapcsolatban a haditengerészettel és katonasággal, beinduljanak az ún. Milagro-kampányok. Az önkéntesek immár három hajóval a negyedik szezont töltik a Cortez-tengeren a kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfinek – a vaquiták – és élőhelyük megmentéséért.

Harcra készen – Az orvhalászbandákat a mexikói haditengerészet fegyveres jelenléte sem tartja vissza

Drónokkal, távcsövekkel, éjjellátó mozgás- és hőérzékelő eszközökkel a nap 24 órájában kutatnak az illegálisan leengedett kopoltyúhálók és hátrahagyott, szellemként lebegő halászati eszközök után.

A felcsévélt hálókból óvatosan kiszabadítják és visszadobják a tengerbe a még élő állatokat, dokumentálják a megfulladt egyedeket. Az elkobzott hálókat bizonyítékként átadják a mexikói hatóságoknak, vagy épp elindítják újrahasznosításukat. A Sea Shepherd Farley Mowat és John Paul DeJoria hajói által begyűjtött hálókból 50 tonna a Parley divatcéghez került – feldolgozva trendi sportcipők készülnek belőlük. És mindezeken felül az önkéntesek oktató-figyelemfelhívó munkát is végeznek az iskolákban és a helyi közösségekben.

Szelektív hulladékgyűjtés – ezek a horgok már soha többé nem szednek áldozatot
Sikeres fogás – Az önkéntesek megfeszített erővel csévélik a tengerből az illegálisan leengedett halászati eszközöket

Hogyan lehet ma megvédeni a fajokat? Olvassa el a nyomtatott magazinban!