Az Atlanti- és a Csendes-óceánt észak–déli irányban elválasztó Amerika különösen nagy kihívást jelentett a hajós népek számára. Akár délen, akár északon próbálták megkerülni, a természeti viszonyok egyáltalán nem voltak kedvezőek. A sokáig keresett és rengeteg sikertelen expedíció után megtalált Északnyugati-átjáróra ez hatványozottan igaz. Az őslakosok szemszögéből azonban semmit sem kellett itt „felfedezni”, hiszen a terület nem volt lakatlan: őseik évszázadok óta ott éltek.

Fotó: Grogl ©Shutterstock

A „nagy földrajzi felfedezések” következtében viszonylag hamar, már az 1500-as években megindult az északi összekötő út keresése.

Amerika nyugati partjai felől a spanyolok által indított kezdeti próbálkozások hamar kudarcba fulladtak, később aztán oroszok, franciák, britek és dánok is küldtek expedíciókat a hajózható útvonal feltárására.

Végül 1903 és 1906 között egy norvég hajósnak, Roald Amundsennek sikerült bebizonyítania annak minden kétséget kizáró létezését – és ebben jelentős szerepe volt az inuitoknak is…

Fotó: Barta Géza
Sírok a Beechey-szigeten – Az apró sziget (inuit nyelven: Iluvialuit) ma történelmi emlékhely. Itt töltötték az első telet Franklinék, de több Franklin-kutató expedíció is táborozott területén, és még Amundsen is eljött ide tiszteletét tenni hosszú útjának elején. Franklinék első halottaikat még tisztességesen eltemették...

Inuitok nélkül: a Franklin-expedíció

Amundsen rengeteget tanult a korábbi expedíciók hibáiból, és folyamatosan képezte-edzette magát, különösen arra, hogyan vészelje át a téli hideget: tisztában volt azzal, hogy egy nyár alatt lehetetlenség keresztülhajózni az átjárón. Sokat elmélkedett a Franklin-expedíció kudarcán, hiszen az 1845-ben induló óriásvállalkozás a világ leghatalmasabb birodalmának legfejlettebb technológiáját alkalmazta. Akkor a különleges feladatra átalakított két hadihajó – az „Erebus” és a „Terror” – 129 emberrel a fedélzetén próbált meg átjutni az óceánok között.

Az egyáltalán nem szűkmarkú állami költségvetésből megszervezett vállalkozás a brit birodalom dicsőségét hirdette, és mindenki úgy gondolta, hogy az Antarktiszon már bizonyított hajókkal nem lehet gond. 1845–46 telén úgy tűnt, minden a terv szerint halad: Franklinék a Baffin-szigettől északnyugatra, a Devon-sziget melletti Beechey-szigeten rendezkedtek be télre, bár néhány áldozatot azért már ekkorra is szedett a küldetés...

A jól mumifikálódott holttesteket megvizsgálva mára kiderült, hogy a testekben magas ólomkoncentráció mutatható ki.

Ez a kor vívmányának számító konzervélelmiszer ólomtartalmú dobozaiból és a hajón lévő vízdesztilláló berendezés ólomcsöveiből kioldódó fém okozta mérgezés következménye lehetett. A hidegben legyengült emberek halálához ez is hozzájárult, bár az ólommennyiség nem érte el a halálos dózist.

Fotó: Library and Archives Canada – Illustrated London News, Oct. 15, 1859
A Franklin-expedíció relikviái – Miután Franklinékről nem érkezett hír, nemzeti mozgalom indult felkutatásukra. 1848 és 1878 között 20 expedíció indult, de csak eszközöket, ruhadarabokat, illetve a táborhely nyomait, sírjait lelték meg. A hajóknak nyoma veszett: elsüllyedtek és csak 2014-ben és 2016-ban sikerült őket szonár segítségével megtalálni

Az elkövetkező években csak egyre lassabban tudtak nyugat felé haladni, végül az expedíció katasztrófába torkollott: egyetlen túlélő sem maradt, ráadásul az értük küldött mentőexpedíciók is sok áldozatot követeltek. A később megtalált bizonyítékok szerint a szárazföld felé menekülőutat kereső, addigra már Sir John Franklin kapitányt is elvesztő, végleg elcsigázott és legyengült emberek között a kannibalizmus is felütötte a fejét… De miért nem segítettek nekik az ott élő inuitok? Bizonyított, hogy a „felfedezők” többször is találkoztak a környéken élő őslakosokkal, de a fehér felsőbbrendűségbe és a technikai fölénybe vetett hitük megakadályozta őket abban, hogy – akár a túlélés érdekében is – tanuljanak tőlük.

A koszos, lenézett „eszkimók” helyett jobban bíztak az (időközben megromlott) angol konzervekben. A feljegyzések és az őslakosok beszámolói szerint inkább kerülték az inuitokat, furcsának, rémisztőnek vagy haszontalannak tartva őket.

Pedig az inuitok próbálkoztak a kapcsolatfelvétellel, de az angolok még a felkínált fókából sem voltak hajlandók enni.

Mindeközben pedig akkoriban az őslakosok is lecsökkent vadállománnyal éltek együtt: kevesebbet tudtak vadászni, és valójában ők is éheztek. Ennek magyarázata a katasztrofális erejű, több évtizedig ható, éghajlatváltozást előidéző Tambora-vulkán kitörésében (1815) kereshető, és – nem mellesleg – ez az időszak még a kisjégkorszakra esett!

Fotó: Barta Géza
A Franklin-expedíció relikviái - Miután Franklinékről nem érkezett hír, nemzeti mozgalom indult felkutatásukra. 1848 és 1878 között 20 expedíció indult, de csak eszközöket, ruhadarabokat, illetve a táborhely nyomait, sírjait lelték meg. A hajóknak nyoma veszett: elsüllyedtek és csak 2014-ben és 2016-ban sikerült őket szonár segítségével megtalálni

A Franklin-expedíció maradványait és nyomait kutató vállalkozások aztán kapcsolatba kerültek ugyan az őslakosokkal, de beszámolóikat túlzásnak vagy hiteltelennek tartották. Pedig a 2014-ben, majd 2016-ban megtalált két hajó, az Erebus és a Terror nagyjából ugyanott volt, ahol azt az 1800-as évek második felében az inuitok elmondták...

Fotó: Barta Géza
Emlékhely konzerv-kereszttel – A Franklin-expedíció első telén még rengeteg élelmiszerrel rendelkezett a legénység. Az ólomtartalmú, üres konzervdobozok rozsdás maradványai ma is láthatóak, kereszt alakba rendezve a kövek között, Franklin síremléke előtt (Beechey-sziget)
A cikk további érdekes részleteit a nyomtatott magazinban olvashatja el!