Idén – az Ojos del Salado teljes műszercseréje (és a csúcsán is adatgyűjtőt hordozó, 6893 m magas hegy immár hetedik megmászása) után – majd’ 3000 km-rel délebbre indultunk, hogy Patagóniában építsük ki a jeges vízbázisról információkat adó rendszer második monitoringhelyszínét. A cél a Dél-patagóiai-jégmezőből leereszkedő Grey-gleccser mentén húzódó, a Torres del Paine Nemzeti Park sziklaormai között nyíló John Gardner-hágó volt.

A késő nyári akció sikerrel zárult: a rendkívül szeles, köves tundrán – a chilei kollégákkal egyeztetett helyszínekre – viharos szélben telepítettünk egy csokor mérőállomást. A műszerek már hetek óta működnek, tárhelyük és akkumulátoraik sok-sok évnyi hőmérsékletadat folyamatos gyűjtését teszik lehetővé. És amíg az első leolvasásra várunk, már tervezzük is a soron következő vizsgálati helyszínt. Az sem lesz kevésbé szélsőséges helyzetű...!

Fotó: Nagy Balázs
A hágóban – A 2-3 napos gyaloglással elérhető, 1200 méteren húzódó John Gardner-hágót érinti a nemzeti parki túraútvonal, de az erre járók az állandó, viharos szél miatt csak néhány percet töltenek itt. 300 méterrel vagyunk az erdőhatár fölött, a sziklataréjok még 1000 méterrel fölénk tornyosulnak