Nem volt ez másképp a Tiszán sem, különösen annak forrásvidékén, ahonnan a hatalmas erdei szálfákat egykor vízi úton juttatták el a messzi alföldi tájakig. Az Északkeleti-Kárpátok völgyeit fotósként évek óta járva, siketfajdokat, néphagyományokat, ember és természet egységét keresve szöget ütött a fejembe, hogy egyszer utánajárok a tutajosok történetének is...

Rahó látképe a Csorna Horával (Fekete-hegy havas) Míg a patakvölgyek hegyein április elejére elolvad a hó, addig a havason (1600–2000 m) a hóolvadás csak június elejére következik be

Engedély

A kávégép – jellegzetes hangjával – a 70-es évek magyar presszóinak hangulatát idézte. Kávém kortyolgatása közben a helyi arcokat figyeltem, a falusiak és az újgazdagok jól megfértek egymás mellett az asztaloknál. A nemrég megismert Popovics Péter – aki épp akkoriban határozta el, hogy turistaközpontot csinál Rahóból – ült le mellém, és zökkentett ki mélázásomból az itt szokásosnak számító kérdéssel: – Na, sho je? (Na, mi van?)

Panaszoltam is rögtön neki, hogy a határőrség szerint egy hónap, mire Ungvárról megjön az engedély a határsávba való belépéshez, és még fényképezőgépet sem vihetek magammal. – Na és mi azzal a baj? – kérdezett vissza. – Én akkor akarok bemenni, mikor jók a fények és érdemes fotózni! – feleltem. – Várjál itt, mindjárt becsengetek valahova – mondta, a képén kaján vigyorral. Azzal elment a pulthoz, beszélt valakivel telefonon, majd nekem szegezte a kérdést: – Van két pácska cigid, meg két üveg pálinkád? Nem volt, de ezt lehetett pótolni: a határőrlaktanya felé vezető úton Tiszabogdányban beszereztük a két karton cigarettát, és pálinka híján némi vodkát is vételeztünk.

Uszadékfa csáklyázása a Fehér-Tiszán, Tiszabogdánynál

Alig egy órával később már az engedélyekkel a zsebünkben igyekeztünk Kolja háza felé – őt ajánlották.

Kolja nem iszik, nem dohányzik, és ismeri az erdőt. Utóbbi akkor derült ki, mikor elővette naplóját, amiben évekre visszamenőleg ott sorakozott: hol, mikor, hogyan dürögtek a siketfajdkakasok, és milyen idő volt.

Amikor a szarvasbőgéshez ért a jegyzetekben, már tudtam, hogy hozzám hasonló fanatikussal ültem egy asztalhoz...

Függőhíd a Fehér-Tiszán, Tiszabogdánynál. A patakokon való gyalogosátkelést a forrásvidéken egyszerű hidak segítik

A hangulatos szöveg és képanyag folytatását megtalálja a nyomtatott magazinban!