Ma már csak vad környezetben költ és kizárólag mezőgazdasági területeken, bokros fasorokban, erdőszéleken találkozhatunk vele. Szívesen rakja fészkét galagonyára, viszonylag alacsony, 2-3 méteres magasságba: a szúrós cserje jobb védelmet biztosít számára költési időben. Kerüli a nagy, összefüggő, fátlan területeket. Szereti a fenyveseket, akácosokat is. Fajtársaival barátságos, kedvező élőhelyen egymástól akár 3 méterre is fészkelhetnek párok. Terepen, távcső nélkül viszonylag nehéz megfigyelni. Embert, járművet nem igazán enged közelre, nem telepszik útszéli kiülőfára. Megfelelően nyugodt, csendes élőhely esetén, vízparton, halastavak közelében van a legnagyobb esélyünk közelről is megpillantani, ugyanis messziről csak a gyakorlott madármegfigyelők tudják más galambfajoktól megkülönböztetni.

Gabona- és gyommagvakat fogyaszt, parlagokon, mezőgazdasági területeken, tarlókon táplálkozik. A költési idő végén, vonulás előtt verődik nagyobb csapatokba.
Afrikában, a Száhel-övezeten túl telel. Magyarországon április vége és szeptember között figyelhető meg. Szinte mindig két tojást rak és évente általában kétszer költ.

Európai léptékben az elmúlt tíz évben rendkívüli mértékben, kb. 30%-kal csökkent a számuk, bár itthon még stabil a populáció.

A vadgerle Európában és globálisan is veszélyeztetett, sebezhető besorolású. A hazai állomány megőrzése kiemelkedően fontos természetvédelmi feladatunk.

Fotó: Morvai Szilárd
A megmaradt víz fürdésre és ivásra is jó – A madáron megfigyelhető vedlés arra utal, hogy egy idei, fiatal madárral van dolgunk. A nyakon lévő mintázat halvány, a testtollak márvány színe eltér az öreg madarak kontrasztosabb, rozsdavörös testszínétől