Nagy és kis tömegű csillaghalál

A csillagok keletkezésük utáni hosszú, évmilliókig vagy -milliárdokig tartó nyugodt működés után egyensúlyukat vesztik, és lehengerlő módon fejezik be csillag-pályafutásukat. A legnagyobb tömegű csillagok szupernóvaként robbannak fel, mely a magfúzió leállása után könyörtelen hirtelenséggel, egyetlen óra alatt következik be, miután létrejött a magfúziós salaknak tekinthető vas a csillagmagban. A robbanáskor felszabaduló energia majd’ egy teljes galaxis fényével ragyog heteken keresztül. Eközben az óriáscsillag egy neutroncsillagot, vagy fekete lyukat hagy maga után, ami nem más, mint a csillag „teteme”.

A kis tömegű, vagyis a Napunkhoz hasonlatos csillagoknak azonban nem ez a sors adatik. Nem egyetlen óra alatt pusztulnak el, hanem lassú átalakuláson mennek keresztül. Miután a csillag egyre nehezebb kémiai elemek fúzióját kezdi meg a magjában, az átmérője lassan növekedésnek indul, mely évtízezredekig tart, azonban idővel felgyorsul, és a híres-hírhedt vörösóriás-fázis legvégén elérheti az óránkénti 200 ezer km-es sebességet. Ekkora tempó mellett a gravitáció már nem tudja visszatartani a táguló csillagot, és a csillaganyag óriási csillagszél közepette több lépésben szétterül a közeli univerzumban. A meztelenné vált csillagmag mindeközben egy fehér törpévé alakul, mely apró, de rendkívül forró, és ultraibolya sugárzásával gerjeszti az újfent köddé vált csillaganyagot. Ez a koncentrikus derengés a planetáris-köd, mely 20 ezer év alatt lassan elhalványodik a halott csillagmag körül.

Közösségi távcsőóriás

Az „elhalványodik” szót azonban ízlelgessük egy kicsit! 120 éve szenzáció, 20 évvel ezelőtt szép kihívás volt magyar asztrofotós-körökben a Gyűrűs-köd megörökítése. A legutóbbi 2 évtized azonban hatalmas változásokat hozott. Mára gyakorlatilag bármilyen égitest, ami valamennyi érzékelhető fotont is kibocsát, amatőrcsillagász-eszközökkel is megörökíthető, aminek szép példája a most júniusban készült M57-felvétel.

A fotót az egykor a Piszkés-tetői Obszervatóriumban használt, később leselejtezett, azonban az elmúlt 5 évben aprólékosan felújított és erősen modernizált távcső készítette. Ez az asztrofotós-közösség odaadó munkájával létrehívott, a Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület által a Pest vármegyei Sülysápon üzemeltetett Félméteres Közösségi Asztrográf. A „félméteres” itt a tükör átmérőjére utal, ami hazai viszonylatban igen nagynak számít – jelenleg a 8. legnagyobb, üzemelő távcső az országban!

Mit is tud? Sokkal rövidebb idő alatt megörökít egy égi objektumot, sokkal nagyobb felbontásban, mint azt kisebb társai. Pontosan így történt a Messier 57 tesztfotózásakor is. Nem több, mint 5 óra expozíciós idő leforgása alatt lenyűgöző részleteket rajzolt a Gyűrűs-ködről, de még nagyobb meglepetést okozott, hogy a legendás planetáris-köd külső, szabad szemmel láthatatlan, detektorok számára is kihívást jelentően halvány részeit, a belső és külső halóját is láthatóvá tette. Az elkészült felvétel szépen mutatja, milyen sokrétű és összetett folyamat a planetáris-ködök keletkezése, melyek sokszor sokkal bonyolultabbak, és jóval összetettebb geometriájúak, mint egyetlen elkenődött ködpamacs.

Ha mindezt Charles Messier tudhatta volna, valószínűleg hamar felhagy az üstököskereséssel, és inkább asztrofotósnak áll!