Feltöltődni és új élményekkel gazdagodni: a téli túrázás a legegészségesebb téli sportok egyike, mely a mozgáson kívül balzsam a léleknek is. Ha megfelelő mennyiségű porhó fekszik a hegyekben, a legjobb rögtön felcsatolni a hótalpakat és egy túra során felfedezni az érintetlen természetet. A karbantartott, téli túraútvonalakon akár egyedül, akár társaságban vagy túravezetővel is elindulhatunk.

Rax-hegység – A téli túrázás netovábbja

A hótalpas túrázás legtökéletesebb helyszíne a Rax-hegység: behavazott, alpesi legelők, gyönyörű kilátás és friss, téli hegyi levegő várják a téli táj szerelmeseit. A hegymenet különösen kényelmes, hiszen a Rax-felvonóval kevesebb, mint nyolc perc alatt érhetünk fel 1540 méter magasra. Kezdők is nekivághatnak a hegyi állomásánál található Berggasthof vendéglőtől induló hótalpas túraútvonalnak, mely jelzett úton a Gatterlkreuz érintésével egészen az Ottohaus menedékházig vezet, 1700 méter magasra. Aki tapasztaltabb, ennél messzebb is merészkedhet, egészen a Seehütteig, mely erőnléttől és tempótól függően további egy-két óra túrázást jelent.

© wieneralpen-ziegler

Közvetlenül a felvonónál, a Scharfeggers Raxalpen-Resortban olcsón kölcsönözhetők hótalpak és botok, valamint vezetett túrákat is foglalhatunk itt. (Foglalás a +43 (0)2666/52 295 telefonszámon lehetséges.)

Szállást többek között a Scharfegger család által üzemeltetett, 4 csillagos Raxalpenhofban foglalhatunk, ahol az étteremben regionális finomságokból választhatunk. A teljes körű kikapcsolódásról a szálloda „Raxalpen Vitalquelle” wellnessrészlege gondoskodik szaunával, fedett medencével és vizesmasszázs-kínálattal. (További információ: www.raxalpenhof.com – a Rax-felvonóra 27 €-ért váltható felnőttjegy.)

Válogatott tippek téli túrázóknak

A Semmeringen, a Hohe Wandon, a Wechsel-hegységben és a Schneebergen is felcsatolhatjuk a hótalpat, ahol szintén gyönyörű tájak és kilátások várják a téli túrázókat. Nem véletlenül nevezik a bécsi Alpokat a „kilátások Paradicsomának”. A téli túrázáshoz nem kell egyéb, mint egy pár megfelelő téli lábbeli és az időjárásnakhoz illő ruházat, hiszen karbantartott és ápolt útvonalakon vezet a túra. Hasznos lehet még egy pár túrabot is. Íme, néhány különösen látványos téli túraútvonal

© wieneralpen-franz zwickl

Semmering – Varázslatos kilátások és történelmi helyszínek: az ún. Zauberblick-Runde az UNESCO-világörökséghez tartozó Semmering-vasútvonal mentén a legszebb kilátókhoz vezet el. Ahová egykoron a bécsi arisztokrácia járt üdülni, ott manapság a Semmering-hágón át a 20-Schilling-Blick és utána a Doppelreiteraussichtswarte-kilátókhoz túrázhatunk. Útközben újra és újra varázslatos kilátás tárul elénk a Semmering vasútvonalra. Visszafelé pedig megcsodálhatjuk Semmering-történelmi villáit és a Südbahnhotel épületét.

Hohe Wand – Téli túrák a felhők felett: amikor a völgyre sűrű ködfelhő száll le, olyankor a Hohe Wandon többnyire szikrázó a napsütés. A fennsíkon dimbes-dombos erdőkön keresztül vezet téli túránk a Natúrpark központjához, ahol számos látnivaló, egy vadaspark és a látványos Skywalk-kilátóterasz várja a látogatókat. Innen messze ellátunk a ködös völgybe, ahol kicsi szigetekként ágaskodnak a napfényben úszó hegycsúcsok. A túra legideálisabb kiindulópontja a Gasthof Postl vendéglő. Púpos Világ – Túrázni és elmélkedni: Bad Schönau központjából indulunk, és a Zöbernbach patak mentén kb. egy óra túrázás után érjük el Krumbach települését és az ott található skanzent. A karbantartott túraútvonalon hét tábla mellett haladunk el, melyek mindegyike egy-egy elgondolkodtató gondolatot idéz Ernst Ferstl, alsó-ausztriai író tollából. A szállások közül érdemes a Krumbacherhof túrahotelt választani, melynek tulajdonosai nemcsak lelkes természetjárók, de szívesen adnak túratippeket is. A szálloda az ún. Púpos Világ festőien lankás régiójában található.

© naturparke-niederoesterreich-pov.at

A Wechsel-hegység – Túralehetőségek Mönichkirchen és Kirchberg között: amennyiben tapasztalt és hozzáértő túravezetővel szeretnénk nekivágni téli kirándulásunknak, nyugodtan forduljunk Konrad Rieglerhez, aki „Menj, amerre a hó hív!” mottóval Mönichkirchen és Kirchberg között kínál túravezetést németül. A részvevők erőnlétének és az időjárási feltételeknek megfelelő túrák a Wechsel alpesi legelőin haladnak végig. (További információ: www.erlebedienatur.at). Szálláshelyként választhatjuk az Alpengasthof Enziant, mely egy kimondottan családokra szakosodott, minősített túrahotel. Családbarát túralehetőségek közül is választhatunk: egy gyerekekkel is bejárható körtúra Kirchberg am Wechsel főteréről indul, mely során páratlan kilátás nyílik a Wechsel-hegység, a Rax és a Schneeberg vonulataira. Elsőként elhaladunk egy kolostor mellett, majd a Kálvária-dombon át a Kernstockwarte-kilátó felé vesszük az irányt. Ott csodás körpanorámában lesz részünk, mielőtt továbbindulunk a panoráma-útvonalon a Ramswirt vendéglőig, ahol megpihenhetünk. Kényelmes szálláslehetőség lehet a Wanderhotel Molzbachhof túrahotel, ahol minden vendég igénybe veheti a túrataxit, illetve a házon belüli túrafelszerelés-kölcsönzőt. Alternatíva lehet Kirchberg am Wechselben a Gasthof St. Wolfgang is, mely egy családi kézben lévő túrahotel.

Schneeberg – Hegyről völgybe: aki az Edelweißhüttétől nem az ülőlifttel megy vissza a völgybe, a gyalogútvonalat is választhatja. Akár túracipőben, akár hótalpas felszereléssel is nekiindulhatunk az útnak, mely elhalad az Almreserlhaus mellett, majd a Dürre Leiten területen át a völgyállomásig vezet. A kb. 1,5 órás túra során csodálatos kilátás nyílik a Schneebergre. Aki hamarabb elfárad, levághatja az utat az ún. „Faden” útvonalon. A szállások közül választhatjuk Puchberg am Schneebergben a Schneeberghof, Bruckerhof, Forellenhof vagy Hotel Wanzenböck túrahotelek egyikét.