Terepjáró iroda

Mentegetőznöm kell a feltételezhetően typesettingre érzékeny olvasóknál, de hat a formátum nem sikerül mindig tökéletesre. A mellékelt képen látszik, hogy nem egyszerű a dolog. Nekem meg szokatlan,, hogy a Costa Rica / Panama határtól a mocsár széléről lehet internetezni. De hát a Facebook kemény igényeket és infrastruktúrát teremtett.

Szóval ahhoz hogy írjak, áram kell. Az autóban van egy inverter, amiről lehet tölteni a gépet (vagy étteremben kaja közben). Van aztán egy mobiltelefonunk amit az autóbérleshez kaptunk. Ennek meg lehet osztani a WiFi-jét és így tudok feltölteni képeket és megírt szövegeket. A képeket előbb meg persze le kell tölteni a kameráról és átméretezni.

Majd belejövök, de hát így bozótosból telefonon keresztül ennyi megy. No meg "Pura Vida!" ami a helyi jelmondat, kb. arra használják, hogy az élet szép, leszarom, mi nem megy!

Viharban főző levélnyeső

A második esténk itt Punta Uvában. Fel fogjuk venni a két éjszakás ritmust, hogy kevesebbet kelljen pakolni. Amikor nekiláttunk főzni Mátéval a délelőtti sétán a faluban zsákmányolt chayote-t (kis, zöld, lapos tökféle) rizzsel leszakadt az ég. Ponyvák ugyan voltak kirakva de a tenger felől szél is fújt, szóval építkezni kellett. Oldalponyva plusz sátor rögzítés. A homokban nem egyszerű, ugyi.

Szerencsére a környéken lehullott levelek szárát beszúrtuk a földbe. No persze, 2.5 méteres pálmalevél nyelekről beszelek. Machetével leszedjük a levélkéket, majd kifaragjuk hegyesre és a környéken talált kincset érő kővel beverjük a földbe, majd homokkal körberaktuk. Így szépen tudtuk az oldalfalat meg a sátrat is rögzíteni.

Közben főtt a rizs. Amíg állta a maga kis puhulós 10 percét. Vaj/olaj, hagyma, fokhagyma, chayote párolódott a másik fazékban. A végén összekevertük a rizs felével (Maté még nem sok rizst főzött és brutális mennyiség lett) nyomtunk rá egy kis helyi szósszal kevert babpasztát és be a szervezetbe, igen jó lett!

Maradt rizs másnap reggelre is. Azt olajon megsütöttük és nyomtunk rá, amit találtunk: paprikát, kb. mint a kápia, avokádót és konzerv kukoricát, no meg persze a végén egy kis Tabasco szósz szerű chilli szószt. Az utóbbit a gyerekek már nem kapták.