A gyerekeket a nyitott bejárati ajtó kerete alá terelem villámgyorsan, üvegfelületektől minél gyorsabban eltávolodni! Nem tart soká. A földrengésfigyelő applikációt bekapcsolom: 5, 6-os rengést mutat, mely Santiagótól 100 km-re pattant ki 36 km mély rengésfészekkel.

Fotó: Heiling Zsolt
A Pontificia Universidad Católica de Chile épülete

A chilei ismerősök épp előző nap okosítottak ki, mit kell csinálni rengéskor. Mivel az épület deformációjakor az ajtók beszorulhatnak, főbejárat kinyit. Ez az ajtókeret a lakások legerősebb pontja, távol az üvegpaneles teraszablaktól. Legelőször ugyanis a nagy felületű ablakok robbannak ki vagy be az épület alakváltozásakor. Lelkünkre kötötték, hogy ne induljnk el a lépcsőn lefelé, várjuk míg vége, csak aztán ki az utcára. Egyrészt, ha pánik van, a szűk, sötét lépcsőház tömeggel töltve enyhén szólva nem biztonságos, másrészt, az utcán rengés közben mindenhol potyog a magasból az üvegtörmelék. Éljen, holnap indulunk a hegyekbe!

A modern santiagói épületek elég jól bírják ezeket a közepes erősségű földmozgásokat. 2017-ben egy erősebbnek számító, 7,1-es, szintén partmenti rengés után sem történt a fővárosban tragikus baleset vagy nagy épületkár.

Fotó: Nagy Éva Johanna
Avenida Italia régi, alacsony épületei már sok rengést átvészeltek

Ez a mi kis 5,6-os incidensünk a helyieknek egy szemöldök-felhúzáson túl nem okozott semmilyen fennakadást. Újoncként csak én mentem a bejárati ajtóhoz a lépcsőházban. Balázsék egyetemi konferenciaebédje közben a hullámzó ablakok és falak között a chileiek csak elegánsan felemelték a villát és a kést, majd mikor ismét kisimult a teríték, folytatták az étkezést: - Na, egy rendes rezgés! – nyugtázták.

Fotó: Nagy Éva Johanna
A chilei biztosítók 9-esnél erősebb földrengéskor már nem fizetnek kártérítést. A 2010-es 8,8-as rengés erősségének megítélése például óvatos és belföldi
Fotó: Heiling Zsolt
A Csendes-óceáni Tűzgyűrű részeként Chilében mindennaposak a 2-3-as rengések. A gyorsan mozgó óceáni lemezrészek meredek szögben buknak a kontinens alá. A kép legmagasabb tornya egyben Dél-Amerika legmagasabb épülete, a 300 m magas Costanera Center jól bírja a földmozgásokat