Ecuadorban annak idején hamar látszott a kesze-kusza esőerdőben nem lehet iránytű nélkül irányt tartani. Az indiánok reggel 9-től 10-ig mennek, mert akkor még van “irány”, majd 3 óra tájban újra el tudnak indulni.

Ma reggel (az első este amit nem álmatlanul töltöttem) korán felkeltem, és elindultam a táborhely mögé az erdőbe, mert tegnap onnan hallottuk a bőgőmajmokat reggel ordítani. Mély bömbölésszerű hangjuk van, talán még az oroszlánra hasonlít a legjobban. Majdnem pont a fejem fölött szólalt meg az első, ráadásul az előordító. Odamentem óvatosan a fa alá. Ketten ültek fent, vakarództak, néha bömböltek. Gondolom egy pár volt. A többiek különböző irányokban 200-300 méterről válaszoltak nekik. Le is fotóztam, bár a 300-as telével a hajnali rossz fényben, így gyanítom, elég használhatatlan. Állványom ugyan van, de mindez egy mocsaras erdőben szúnyogok közt nincs kedve az embernek állványt állítani.

Cahuita - félsziget-csucs, táborterep

Bar a szúnyogmennnyiség, mint azt korábbi trópusi utainkon tapasztaltuk 2 nagyságrenddel azaz 100x alacsonyabb, mint nálunk. A sátrunktól 150 méterre van egy hatalmas mocsár, de ha az ember nem megy be a bozótosba, a majmoknak eszük ágában sincs lejönni a partra. Úgy általában is maflák, lusták, lehet ők sem szeretik a meleget. Nekünk is leginkább csak az árnyékban esik jól heverészni.

Ellustult napi ritmus

Reggel 5-8-ig elviselhető a Nap (a délelőttök általában naposak) addig fürdünk, bóklászunk. Utána inkább, ha lehet árnyékban maradunk. Délután 3-4-től felhősödik az idő, onnantól kezd jobb lenni. Ha nincs felhő akkor 4 után lehet fürdeni csak a Nap miatt, vagy ide-oda menni a parton. Szóval sok időt toltunk az árnyékban. De meg sincs sok időnk lazsálni. A történetről a Homok asszonya című Abe Kobo regény jut az eszembe. A délutáni/esti esők után reggel szárítjuk és homoktalanítjuk a felszerelést és az autót.

A gumicsizma hangya ellen is jó

Reggelenként az este újrabootolt hangyabolyokat lapátoljuk le homokkal, hogy ne csipkedjenek össze. Egyszerűbb lezárni őket, mint állandóan gumicsizmában nyomni (az segít a hangyák ellen). De aztán másnapra kiássak magukat. Csípésük, mintha csalánba lepne az ember, ha nem vakarjuk kb. 10 perc alatt elmúlik.


Eső

Tapasztalataink szerint minden nap leesik ugyanannyi csapadék. Általában 3-4 korul kezd el esni. Ha nem, az rossz hír, mert azt jelenti, később fog leesni erősebben, és széllel.

Reggel 5-8-ig elviselhető a Nap (a délelőttök általában naposak) addig fürdünk, bóklászunk. Utána inkább, ha lehet árnyékban maradunk.