Fekete István
Amerikai zászlók alatt. Riderek vonulnak a szombati verseny előtt a délutáni tikkasztó hőségben a monorierdői Hell on Hooves Ranchon

Csillagos-sávos lobogó lengedez a lakókocsin, mellette római arcélű westernlovas ücsörög. Tikkasztó hőség, a poros út mellett összehordott szalmabálák meredeznek az ég felé, tövükben kockás inges, szemükbe cowboykalapot húzó lányok viháncolnak. A riderek teljes harci díszükben, néhányan keresztet vetnek, lassú imát mormolnak maguk elé, majd miután tekintetüket körülhordozzák a horizonton, elégedetten nyugtázzák, hogy az aréna lassan megtelik. A bohócok kifestve, a kapunyitók és a műsorközlő a helyén, az első bika már a kalodába beterelve várja, hogy végre elkezdődjék a „tánc”.

Westernfilmből valóság

Ha valaki azt hinné, hogy valamelyik kies dél-texasi városban járunk, téved. A helyszín a monorierdői Hell on Hooves Ranch, ahol a Magyar Rodeo Egyesület által szervezett bikarodeó-verseny soros, idei második fordulója zajlik éppen.

Az egyesület immáron hetedik éve szervez Magyarországon – illetve Közép-Európában – nemzetközi bikarodeó-versenyeket.

2017-ben például hármat: Monorierdő előtt a lengyelországi Karpaczban („Western City”) gyűltek össze a térség legkeményebb riderei, az idei utolsót pedig a Nemzetközi Amerikai Autós Fesztiválon, Komáromban rendezték. Jó nagy adag kétellyel, de lelkesen és gyermeki kíváncsisággal érkezem. A birtokon a magyar rodeó atyja, egyben a Magyar Rodeo Egyesület elnöke, Nádori József („Tyuxi”) fogad. Ő és családja több mint huszonöt éve foglalkozik állattenyésztéssel: szarvasmarhákkal kezdték, majd jött a Quarter Horse, közismertebb nevén a „négyszázas ló”. A rodeó amolyan gyerekkori álom volt: a westernfilmek adták a löketet, az álom pedig hét éve vált valósággá. Döcögősen indult a szervezés, mert míg az Egyesült Államokban hatalmas hagyománya van a sportnak, ők az internetről és újságcikkekből gyűjtöttek muníciót.

Tyuxi büszkén meséli, hogy évről évre 20 százalékkal emelkedik a nézőszám, de annak örül a leginkább, hogy a verseny híre szájról szájra terjed, a sportág népszerűsége pedig egyre csak nő.

Ma mintegy százra tehető a versenyzők száma. A kétkedőknek pedig csak egyet tud mondani: jöjjenek, és győződjenek meg a saját szemükkel, hogy igenis képesek magas színvonalú versenyeket rendezni, itt, Európa szívében is!

Fekete István
Neki már véget ért a 8 másodperc. Egy átlagos bika kevesebb mint 10 percet dolgozik évente az arénában. A ranch egyiklegnépszerűbb állata Húú, külön Facebook-oldala is van

Mi a rodeó lényege? A komoly rodeós sérülések - elmozdult csigolyák, törött bordák, szétnyílt fejek - ellenére mi viszi mégis tovább a rodeósokat? Olvassa el a nyomtatott magazin oldalain!