Február 6-án, késő este a déli félteke egyik leglátványosabb objektumát, a Nagy Magellán-felhőt fotózta teleobjektívvel, amikor hirtelen feltűnt a keleti ég alján egy fénylő, kékes színű fénypont, ami hamarosan kiterjedtebb, diffúz felhővé növekedett, miközben lassan elmozdult. Annyi ideje volt csupán, hogy a teleobjektívet halszemre cserélje a fényképezőgépén, s az elkészült fotót követően a kékes folt már jelentősen szét is terjedt és ezzel együtt el is halványodott.

De mi is lehetett ez a különös jelenség? Ezt csak hazaérkezése után tudta meg, mert Chilében a megfeszített tempójú munkája és egy számítógéphiba miatt nem tudta követni a világon igen nagy visszhangot kapó rakétateszt ekkor zajló eseményeit.

Hosszas várakozás és előkészületek után február 6-án lőtték fel a SpaceX új óriásűrhajóját, a Falcon Heavyt Floridából a Cape Canaveralről, fedélzetén Elon Musk Tesla autójával. A rakéta tesztfellövését élő közvetítésben emberek milliói nézték világszerte, majd az amerikai kontinensen az esti órákban sokan az égbolton is megpillanthatták az űrhajót.

Fotó: Rózsa Ferenc

A Falcon Heavy néhány Föld körüli keringést követően elindult a Naprendszer távolabbi vidékére, a Mars pályája felé, azonban ehhez még egy utolsó gyorsítómanőverre volt szükség. A Föld gravitációjától elszakadó űrhajó kis időre beindította a hajtóművét, majd a gyorsításnak köszönhetően örökre elhagyta a Földet.

A hajtómű égésterméke minden rakétaindítás és -manőver során a felsőbb légkörbe kerül, azonban csak akkor válik láthatóvá, ha a napfény megvilágítja. Az indításokkor ez a kora esti, illetve hajnal előtti órákban eredményezhet látványos (és ha nem ismert a forrása, akkor rejtélyes), kékesfehér színű felhőt.

Az izgalmas jelenség magyarázatáért lapozza fel a nyomtatott magazint!