Számadás

Június elején, mikor visszahúzódik a hó és elmúlik a lavinaveszély, kihajtják a nyájat a havasra. A több száz birkából álló nyájat hajtani, felügyelni, fejni igazi kihívás. Van is becsületük a számadóknak az emberek között. Legtöbbjük 4-5, a havason eltöltött szezon után kihagy néhány évet, pihenőként, de vannak, akik fiatal koruk óta szakadatlanul dolgoznak a hegyoldalon.

A hó nyomán kihajtó zsenge füvet könnyen emészti a birka. A munka hajnal négy körül kezdődik, fejéssel. A lefejt tejet gyolcson átszűrik, és még melegen beoltják. Egy reggelizésnyi időt állni hagyják, majd megköpülik. Az így kicsapatott túrót vásznakba szedik, kiakasztják, hogy kicsöpögjön. A visszamaradt savót üstbe gyűjtik, majd lassú tűzön addig forralják, míg orda (édes túró) nem lesz belőle. A napi háromszori fejéssel a falubeliek akár 2-3 tonna túrót is lehordanak a szezonban.

Abban a negyedórában, míg a túró kicsapódik, a pásztorok megreggeliznek A több száz megfejt birka tejét gyolcsok közé helyezett fenyőgallyakon szűrik át. Ehhez oltót öntenek, ami kicsapja a tejfehérjét. Ebből az alvadék túróból készül később a brindza. A megmaradó savót lassú tűzön forralják, ebből orda (édes túró) lesz.

Tavasszal mindenki megjelöli a saját birkáit, így engedik be a nyájba.

Néhány hétig legeltetik a falu körül, majd jön az összefejés (míra). A falu népe ilyenkor összegyűlik, megfejik a birkákat, a számadó pedig kiszámolja, hogy arányosan kinek mennyi túró jár és mikor mehet érte majd a havasra.

Igazságosan forgatva a sorrendet, mert a nyár eleji túró finomabb, ízletesebb, mint a nyár végi. A számadó fizetése birkánként meghatározott összeg, és ha jól legeltet, alapos a fejés, a keletkező többlettúró szintén őt illeti meg.

„Mihály 64 éves, 50 éve kezdte a munkát, még az apja mellett. Tőle vette át a falu egyik nyáját. A hegyen az oltót tejjel hígítja, azt issza, abból nyer erőt. A túróért érkező falusiakat meg úgy osztja be, hogy mindig legyen segítő kéz a munkánál.” (Johann bácsi, 71)
Birkanyáj legeli az olvadó hó nyomán előbújó zsenge füvet - „Nagyapám a Kopasz-hegyen élt. Anyám éveken át minden reggel összekészítette az aznapi élelmet, amit én felvittem neki a hegyre iskola előtt.” (Tuser László, 64) „A havason a pásztor megy az olvadó hó után. A friss füvet és a bokrok hajtásait legelteti. Egy nap háromszor lehet fejni, mert a birka könnyen emészt. A túró innen a legjobb. Csak nehéz, állandóan menni kell.” (Johann bácsi, 71)

További mesés képekért és történetekért lapozza fel a nyomtatott magazint!