A Karakorum hegyei nem eresztenek: a könnyed túrával induló nap végén sokadik próbálkozásra sem találjuk a levezető utat. A millió csillagos égboltra meredek, majd még egyszer szemügyre veszem az autónktól elválasztó, több száz méternyi, koromfekete szakadékot – elkezdek barátkozni a hegyoldalon való éjszakázás gondolatával.

Fotó: Szabó Zoltán

Az „Insalllah”, ahogy szinte mindig, most is meghallgatásra talál. Lentről hamarosan barátokból rögtönzött mentőcsapat kapaszkodik felfelé, végül néhány óra alatt lebotorkálunk a törmeléklejtőn.

Bár a hegy végül engedett szorításán, a Karakorum vidékének mesebeli tájai és lakóinak vendégszerete azóta is fogva tart.

Az észak-pakisztáni Karakorum a világ egyik legfélreértettebb és legkevésbé látogatott hegyvidéke – méltatlanul, hiszen minden, Pakisztánnal kapcsolatos előítéletet megcáfol.

Vad hegycsúcsokkal, vakító gleccserekkel, Indiana Jones-függőhidakkal várja az elszánt utazókat. A tálibok és robbantások helyett békés wakhik, hunzák és baltik otthona, ahol a korrupció, muszlim fanatizmus és káosz helyett több ezer éves, vallási sallangoktól mentes kultúrát találunk.

Fotó: Szabó Zoltán
Amúgy járhatatlan... – A Karakorum útjai olyan terepen vezetnek, ahol az ember bolygatta lejtőket a hegyek szüntelen próbálják visszaszerezni. Ebben komoly segítséget nyújtanak a földrengések: a kisebb kőomlások is mindennaposak, de a nagy földcsuszamlások és egész völgyeket eltorlaszoló omlások sem ritkák
Fotó: Szabó Zoltán
Ingatag összeköttetés – A Shimshal-völgy kicsiny wakhi közösségét jak-, juh- és kecskenyájai tartják el, 15 évvel ezelőttig szinte hermetikusan el volt zárva a külvilágtól. A völgy három falucskája terepjáróval ma már elérhető: a 60 km-es, egynyomtávú út egy szurdok sziklafalába vájt peremen és függőhidakon át vezet

Magashegyi édenkert

A Karakorum vonulatai Pakisztánból a határokon túlnyúlva Indiába és Kínába is átnyúlnak . És nem is egyedüli magashegység e vidéken! Nyugatról a Hindukus, keletről a Himalája határolja, de a Pamír is a közelben húzódik. Tényleg a világ tetején járunk: a Pamír a fő bástya, és innen indulnak minden égtáj felé a hatalmas, várfalszerű hegyvonulatok, közülük a Karakorum és a Himalája haladja meg a 8000 méteres magasságot – rajtuk kívül nincs is más ilyen magas hegység a Földön.

A Karakorum csak úgy halmozza a „legeket”: több 7000 méter feletti csúcs található itt, mint bárhol máshol a világon (a pakisztániak nem is bajlódtak a hatezresek elnevezésével, mert annyi van belőlük).

Fotó: Szabó Zoltán
Száraz szelek szárnyán – A hegyláncok sorompóként állják útját az Indiai-óceán felől érkező monszun páradús légtömegeinek. A Skardunál szétterülő Indus-völgy homokviharok helyszíne, itt emelkednek a Sarfa Ranga magashegyi sivatag dűnéi

A hegyvonulat ad otthont a világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül négynek, köztük olyan legendákkal, mint a 8611 méter magas K2. És persze a több tíz kilométer hosszú gleccserek sem hiányoznak a térségből.

A Karakorum két – földrajzilag és kulturálisan is – jól elkülöníthető – régióra osztható: a keleti rész központja Skardu város és környéke (hivatalos nevén Baltisztán), míg az északi és nyugati részét a Hunza folyó völgye uralja.

Pakisztán létrejöttét megelőzően Skardu a térség egyik legjelentősebb királysága volt, uralkodói évszázadokon át szoros kapcsolatot ápoltak a környező államalakulatokkal, például a ma Indiában húzódó Ladakh vidékével is. Skardu megőrizte sokszínűségét: jóllehet lakói síita muszlimok, anyanyelvük túlnyomó részben a tibeti eredetű balti nyelv. Az iszlám hagyományok jól megférnek itt a tibeti, illetve belső-ázsiai örökséggel. Skardu amellett, hogy az indiai (kasmíri) határ közelségéből adódóan az ország egyik legfontosabb katonai bázisa, Nepállal versenyezve a hegymászók Mekkája és a környékbeli csúcsokra (többek között a K2-re) vezető expedíciók kiindulópontja is.

Fotó: Szabó Zoltán
Jégvilág – Bár a Föld gleccsereinek többsége rövidül, a Karakorum jégárjai közül a különlegesen magasan húzódó gyűjtőterületűek – ahol már a csapadék is koncentrált és számottevő – most épp növekednek. Ilyen a gyors mozgású Passu-gleccser is, ám valójában a hóhatár itt is emelkedik, vagyis hosszabb távon erősen csökken a jégkiterjedés

Skardu fekvése elképesztő: a várost körbevevő, széles völgy látványa szinte földöntúli. A hatalmas, csokoládébarna sziklaszirteket változatos színű és formakincsű homokdűnék sora öleli, amelyeket délutánonként menetrendszerűen tomboló homokviharok tépdesnek. A táj „marsi” jellegét csupán a lomhán kígyózó Indus és a smaragdzöld gyümölcsligetek és sziklakertek törik meg.

Skarduból északnyugat felé tarva a Karakorum sziklarengetege egyszer csak teret ad a mesébe illő Hunza-völgynek, ahol csipkézett ormú, hósapkás hegyóriások és lélegzetelállító meredélyek szegélyezik a burushaszki és wakhi nyelven beszélő közösségek gyümölcsöseit.

A völgy legnagyobb települése Karimabad, amelynek impozáns, több mint 750 éves erődje tanúskodik Hunza múltbéli jelentőségéről: a hunzai uralkodók a skardui királysággal együttműködve felügyelték a Selyemút itteni szakaszát.

Bár Karimabad sárgabarackligetei helyén itt-ott már adótornyokat és luxushoteleket találtunk, a városka a Hunza folyó türkizkék vizével, nyárfaligeteivel és csodás, illatozó rózsabokraival még mindig a Karakorum „magashegyi édenkertje”. Persze a 7788 méteres Rakaposhi és az 7388 méter magas Ultar Sar hegyeivel a háttérben...

Fotó: Szabó Zoltán
Zöld sziget – A Karakorum völgyeiben a megélhetés egyik alapját az évszázadokkal korábban megépített, karbantartott csatornarendszer jelenti. A csatornák gleccserolvadék-vizet vezetnek a földekre, kertekké varázsolva a terméketlen hegyi sivatagot. A gyorsan növő nyárfát tűzi- és épületfának is használják

További lélegzetelállító képekért lapozza fel a nyomtatott magazint!