Fotó: Csillag Zsuzsa
Fotó: Csillag Zsuzsa
A lenyűgöző, európai szemmel varázslatos és egzotikus, 1999 óta az UNESCO Világörökség részének számító Viñales-völgyben járunk, Havannától 180 km-re, az ország nyugati részében (Pinar del Río tartomány), trópusi karsztosodási folyamatok során létrejött kúphegyek, szénaboglyát jelentő mogoték között.
Fotó: Csillag Zsuzsa
A Viñales-völgy nemcsak Kuba, de a világ leghíresebb dohánytermő vidéke. kedvező éghajlata és kiváló talaja miatt számít a legjobb termőhelynek, a híres kubai szivar egyik legfontosabb alapanyagforrásának. A völgy feletti útról paradicsomi panoráma tárul elénk, Dús növényzettel, a zöld megannyi árnyalatával, a föld vörös színével, rendezett dohányföldekkel. Az egész terület gondozott, tiszta. Ha nem látom, nem hiszem el, de helyenként a termőföldek szélét sepréssel takarították.
Fotó: Csillag Zsuzsa
Vendéglátónk, Angel, helyi guajir (földműves), egy hatalmas birtok tulajdonosa, igazi macho. Napközben a birtokot igazgatja. Elhagyhatatlan szalmakalapjában, „csegevarás” katonai öltözetében. És persze mérhetetlen kedvességgel, büszkén mutatja meg dohányföldjét. Aztán egyik este a kisvárosban meglepően jól öltözve, frizuráját belőve futunk össze, miközben a helyi diszkószerű, táncoshelyre igyekszik. Mindenütt népszerű...

Milyen az élet e dohányültetvényen? Lapozza fel a nyomtatott magazint!