Utunk Miamiban kezdődik, ahol egy tengeren töltött nap után érkezik meg az óceánjáró Haitira, majd az éjszakai utazást követően Jamaica a következő célpont. Egy újabb, tengeren töltött, teljes nap után érkezünk meg Cozumel legnagyobb városába, San Miguel de Cozumelbe, a mexikói sziget központjába.

A maják lakta szigeten már a nagy felfedezések időszakának elején kikötöttek spanyol hódítóhajók, 1518-ban, Juan de Grijalva vezetésével. A bennszülöttek barátságosan fogadták a hódítókat, ám később Hernán Cortés expedíciójának egyik hajója már nem méltányolta és kifosztotta a sziget lakóit. Ám Cortés megérkezése békét hozott, így a továbbinduló spanyol hajók legénységét az indiánok élelmiszerrel látták el. A behurcolt betegségek azonban a következő évtizedekben szinte teljesen kiirtották az őslakosságot: csupán néhány százan élték túl a járványokat a közel tízezres lakosságból. Később kalózok fosztogatták a helyiek településeit, míg a gyarmatosítás évszázadai alatt lényegében lakatlan lett a sziget. A 19. század közepén aztán Mexikóból, a háború elől érkeztek menekültek, akik megalapították a sziget mai központját: San Miguel de Cozumelt. 1861-ben Abraham Lincoln tett sikertelen kísérletet a sziget megvásárálására, így végül Cozumel véglegesen mexikói terület lett.

Fotó: Malgosia S ©shutterstock

A hely legnagyobb turistamágnese a part mentén húzódó gazdag korallszirtek és a maja kultúra emlékei. A sziget az első évezred elejétől lakott. Több templomot is emeltek. Ixchelnek szentelték, akit a Hold Istenének is tekintettek. Az égitestet a termékenység szimbólumaként is azonosították. Temploma zarándokhely volt, melyet elsősorban a gyermekáldásra áhítozó nők látogattak. Cozumelen több maja rom is található, de a leginkább épen maradt a sziget közepén emelkedik.

A nyílt tengertől védett, a nyugati partok mentén húzódó korallzátonyok felejthetetlen élményt jelentenek az amatőr búvároknak és a turistáknak. A páratlan természeti kincseket ma tengeri nemzeti park védi. A csodálatos, homokos tengerpart mellett a sziget jelentős részét borító mangroveerdők is különleges élményt kínálnak.

Bár a Karib-tenger kalózaitól nem kell tartanunk, bizonyos, hogy a sziget varázsa fogságba ejti az idelátogatót. (X)

Fotó: pixabay
A búvár csupán vendég – a delfinek élőhelyén. a találkozás igazán felejthetlen lesz, ha megpróbáljuk szórakoztatni őket, melyet játékos barátkozással jutalmazhatnak
Fotó: Brian Lasenby ©shutterstock