Fotó: Markó Roland
Úton észak felé – Két család és vagy ezer rénszarvasuk vándorol észak felé. A 80 kilométernyi utat 10 óra alatt tervezik megtenni

Hómezők népe

Moszkvából alig több mint háromórás repülőút Szalehard városa, ahol –5 °C fogad. Hajnalban indulnánk tovább a tundra belseje felé, de még este akkora hóvihar támad, hogy el kell halasztani az indulást. Az egyetlen járható utat lezárják, még a kétéltű terepjárók sem vághatnak neki a tizenkét órás útnak. Szibériában bármi előfordulhat, főleg a sarkkör vidékén… Várunk, de az időjárás közben egyre cudarabb. A hőmérő már közel jár a –30 °C-hoz, de legalább a szél alábbhagy. Egy nap késéssel ugyan, de elindulhatunk: csúszkálunk, a méteres hóban többször elakadunk, de fél nap múltán meglátjuk az „út” mentén ránk váró nyenyec férfit. Nyugodtan alszik egy modern motoros szánon – közben a hőmérséklet még mindig bőven –20 °C alatt. Felébresztjük, s pár perc múlva már a vontatott szánon ülünk.

Fotó: Markó Roland
Tábori alkony – Lassan füst gomolyog majd a sátor tetején, ami azt jelzi, hogy együtt a család és vacsoraidő van

Az északi sarkkör vidékén élő nyenyecek a szamojédok északi ágához tartoznak. Két csoportjuk közül az erdei nyenyecek csak kisebb számban tartanak rénszarvasokat, leginkább halásznak és vadásznak. A tundraiak viszont nagyobb csordákban tenyésztik őket. Hozzájuk érkeztünk.

Fotó: Markó Roland
Senki sem magányos! – Ember és kutya elválaszthatatlanok. Éjszakára benépesül a sátor, a kutyák is tt hortyognak közöttünk

Megcélzott táboruk félórányi távolságra fekszik a Nadym felé vezető úttól, megszenvedjük a jéghideg gubbasztást a hat sátorig... Újra jeges szél fúj, így a mínuszokat dupla olyan hidegnek érezzük. A sátorban viszont ropog a tűz, kellemes meleg és a legidősebb generáció fogad. Különféle varrni való anyagokat, ceruzákat, kifestőket, késeket hoztunk ajándékba, s egy hétig leszünk a táborban. Megérkeznek a fiatalok is – három generáció él együtt a sátorban. A kisebbek közül ketten bentlakásos iskolában vannak, egyedül a 3 éves kisfiú van a családdal. Táboraikat általában családonként állítják fel, s vezetéknevük az egykori nemzetségnevükből származik.

Fotó: Markó Roland
Tundrai vágta – A modern motoros szán nagy segítség, a nyenyecek szívesen is száguldoznak...

Tudjon meg többet a nyenyecek természetközeli életéről! Olvasson tovább a nyomtatott magazinban!