Meglepő helyen állt össze ismét a James–Hreiðarsson-duó. 2013-at írunk, amikor az angol válogatott egykori kapusa, David James bejelenti, hogy az ÍBV Vestmannaeyjarbe szerződik, s a portsmouth-os időkből jól ismert, edzőként szárnyait épp akkor bontogató izlandi Hermann Hreiðarsson játékosa lesz. Az angol Premier League-ben 15 idényt lehúzó Hreiðarssonnak ezzel teljesült a vágya: sikerült rábeszélnie James-t, hogy igenis érdemes az alig 350 ezer lakosú szigetországba szerződnie. A kapus bejelentése előtt alighanem értetlenül álltak a vérmes drukkerek, hiszen messze nem Izland volt akkoriban a légiósnak álló angol játékosok első számú célállomása.

Fotó: Fekete István

Az izlandi ugyan továbbra sem a legvonzóbb bajnokság Európában (az erősorrendet tekintve jelenleg a 39., míg a magyar a 33.), ám a válogatott csodaszámba menő menetelése más fénybe helyezte az izlandi labdarúgást.

Ki ne emlékezne, hogy Izland ellen a magyar válogatottnak csak egy kínkeserves döntetlenre futotta a 2016-os Európa-bajnokságon, s míg Andorra és Luxemburg ellen is csak vergődtünk, addig az északi „csoda” tovább íródott: Izland a legkisebb népességű országként kvalifikálta magát a 2018-as oroszországi világbajnokságra!

Ám hosszú utat járt be az izlandi foci, amíg a válogatott, a Strákarnir okkar (Mi Fiaink) Európa-szerte rettegett ellenféllé vált.

Fotó: Fekete István
Sötét fellegek – A hazaiak balszélsője, Vídir Thorvardarson épp beadni készül – ebből sem lett gól, ahogy az ÍBV legtöbb próbálkozásából sem. Vestmannaeyjar jövőre első osztályú csapat nélkül marad
Fotó: Fekete István
Ez közel volt – Az ÍBV hazai meccseire átlagosan 600 helyi szurkoló érkezik. Az izlandi élvonal átlagnézőszáma 1000 körüli

Miért játékoskeltető a szigetcsoport? Lapozza fel a nyomtatott magazint!