A következő években üldözni kezdett a balszerencse. Kisebb balesetek, egy komolyabb lakáskár és egyéb kellemetlenségek jelezték, hogy a tűzhányók hawaii istennője valószínűleg a nyomomra bukkant.

Eleinte nem kötöttem össze az eseményeket az ellopott lávadarabbal, de idővel a „biztos, ami biztos” elve a racionalizmus fölé kerekedett, és a kis kődarab egy buborékos borítékba zárva megkezdte hazaútját a Hawaii-szigetekre.

Fotó: Marisa Estivill ©Shutterstock.com

Pele, a tűzhányók vándorló istennője

Pele egy tengerjáró kenun a mitikus őshazából érkezett a Hawaii-szigetekre testvéreivel. Vezetőjük idősebb bátyjuk volt, aki cápa alakjában mutatta az utat. Pele, miután nővére, Namakaokahai elűzte őt Kauai szigetéről, Maui szigetére költözött. Később kénytelen volt ezt is elhagyni, és továbbutazott Hawaii szigetére.

A legendák világának történetei itt meghökkentő hasonlóságot mutatnak az elmúlt évmilliók geológiai történéseivel. A Hawaii-szigetek legidősebb tagját, Kauai szigetét felépítő bazalt kora 5 millió évre tehető, míg a ma is aktív vulkáni tevékenységű Hawaii szigete mindössze egymillió éve emelkedett a Csendes-óceán hullámai fölé. A tűzhányók istennője tehát ténylegesen szigetről szigetre vándorolva alkotta meg Hawaii paradicsomi világát.

Fotó: USGS
A Kilauea lávatava – Ezen a 2014. február 1-jén készült képen a Kilauea lépcsőzetes belsejű kráterének fenekén forró lávató hullámzik. A széles pajzsvulkán tetején nyíló kráterrendszer dinamikusan változó helyszín, hatalmas berogyások és kiemelkedések kísérik fejlődését, ennek hatására időnként a felszínen is megjelenik az izzó anyag. Az idei lávanyelvek viszont nem innen indultak, hanem a vulkáni lejtő hasadékaiból

A Csendes-óceán közepén, Hawaii szigete alatt található az a geológiai „forró pont” (hot spot), amelynek köszönhetően az óceán északnyugati irányba mozgó aljzatán tűzhányók hosszú sora alakult ki. Itt az északnyugat–délkelet irányú vulkáni láncolat nyolc legfiatalabb tagja szakítja át a végtelen, kék víztükröt.

A nyolc sziget (Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Maui, Kahoolawe és Hawaii) jelképe nyolc vízszintes sáv képében az állam lobogóján is visszaköszön.

Hawaiitól délkeletre, a hullámok örök mozgásban lévő felszíne alatt azonban már új sziget születik, a Loihi, melyet bár még unokáink sem fognak látni, ám becslések szerint kevesebb, mint százezer év múlva elérheti majd az óceán felszínét.

A jelenleg is aktív Hawaii-sziget arculatát öt vulkáni kúp (Kohala, Hualālai, Kilauea, Mauna Kea és Mauna Loa) formázta, összeforrásukkal pedig a vulkáni lánc legnagyobb területű szigete jött létre. A legimpozánsabb tűzhányó, a Mauna Kea (hawaii nyelven Fehér Hegy) 4205 méter magas termetével Pele istennő remekműve. Az óceán aljzatától mért magassága eléri a 10 100 métert is, így tulajdonképpen a Föld legnagyobb vulkáni kiemelkedése!

Január elsején, újév hajnalán már a Mauna Kea és a szomszédos Mauna Loa (Hosszú Hegy) közötti nyeregből kanyarodunk rá az egyre meredekebben emelkedő szerpentinre. Járművünket a 2800 méteren található látogatóközpont parkolójában hagyjuk, és nekivágunk a hegynek. A tűzhányó palástjának vöröses sziklavilágában kígyózó ösvényen senki sincs kettőnkön kívül, és hamarosan a társam is feladja. A tengerszintről való indulás hatásai lassanként kezdenek megmutatkozni, és agyam minden egyes lépésnél dobpergéssel tiltakozik a továbbmenetel ellen, az oxigénmolekulákat pedig egyenként kell kivadásznom a tüdőm számára, de végül ott állok a Mauna Kea csúcsán. Magasan a felhőóceán fölött mámorosan szívom magamba a látványt.

Fotó: USGS
Fotó: USGS
Pusztító lávanyelvek – A Kilauea Keleti törésrendszerének hasadékaiból indult izzó lávafolyamok bozótosokat, farmokat égetnek fel, burkolnak be friss olvadékkal, majd kőzetanyaggal. A 2018. május 19-i (felső) felvételen a kép felső-középső része irányából érkezik a szélesen szétterülő láva. Az alsó felvételen a képen jobbról balra mozgó láva fő folyama elkerüli a házakat, de a peremi terjeszkedése szinte körbeveszi a farmot – befedve a növényzet túlnyomó részét. a helyiek Nem ilyen térkövezésre vágytak...

Hogyan viszonyul Hawaii Állam Egészségügyi Minisztériuma a szigetek "szellemi kulturális örökségének" számító hagyományos ételhez, a lila színű, tejföl állagú poihoz? Lapozza fel a nyomtatott magazint!