A trónörökös a Plantlife, a Rare Breeds Survival Trust és a The Wildlife Trust szervezetektől kapott szakmai segítséget. 2016-ban a királynő 90. születésnapjára telepítették a Királynő kaszálóját a londoni Green Park szélén, ami a 90. volt a újonnan létesített élőhelyek sorában. A terület mindössze pár perc sétára van a Buckingham-palotától. A vetéshez ősgyepekből, a program kezdetén kijelölt „ősi koronázási rétekről” gyűjtöttek magot.

Összességében már több mint 400 hektár új rétet hoztak létre a Koronázási Rétek Program keretében. Több mint 50 000 növényt ültettek ki, amiket 11 speciális kertészetben szaporítottak. Közel 1000 önkéntes vett részt az új rétek létrehozásában és fenntartásában, közöttük olyan feladatokban, mint a szénakészítés, a zöld széna szétszórása, a vadvirágmagok kézzel történő gyűjtése vagy az orchideák és más virágok állományának felmérése.

A Királynő kaszálóját a Green Park szélén diszkréten körbekerítették és tábla jelzi a funkcióját. A kezdeményezés jó példa arra, hogy már az angliai parkokban sem a rendszeresen nyírt pázsit a kizárólagosan üdvözítő. A vadvirágos rétek jól mutatnak a városokban is és fontos menedékei a vadvilágnak, különösen a méheknek, lepkéknek és madaraknak.