A Royal Caribbean Jewel of the Seas hajóján biztonságosan megcélozhatjuk mindezt és a luxustól sem kell elbúcsúznunk. Az úszószálloda nem csupán a metropoliszok kikötőit cserkészi be, de kirándulásai során utasainak a sivatag rejtett természeti értékeibe is bepillantást enged.

Hajónk a végleteiről ismert Dubaj kikötőjéből indul. Kihagyhatatlan Földünk legmasabb épülete, a 828 m magas Burj Khalifa kilátóterasza, ahonnan páratlan látvány nyílik a városra. A pálmafát formázó mesterséges üdülőszigetek is felsejlenek a távolban, azonban a World-szigetek már a jövőt körvonalazza.

A 2003-ban indult beruházás világtérképet formázó mesterséges szigethalmaz. Az építkezés lendületét hosszú évekre megtörte a 2008-as válság, azonban nemrég új lendületet vett. Számos nagyvonalú ötlet látott már napvilágot a szigetek hasznosítására – természetesen egy-egy szigetecske „világtérképen” elfoglalt helyéhez illeszkedően. Szentpétervárt és Velencét is beleálmodták már egy-egy földdarabba, de Carl Lagerfeld divatszigettel is gazdagítaná a palettát. Bár még csak két sziget készült el teljesen, ne legyenek kétségeink, hogy Dubaj, a „legek” városa nem hagyja veszni legújabb álmát! Az pedig, hogy Las Vegas-i „luxusgiccsparádé”, vagy ízléses üdülőhely formálódik-e majd, esetleg Budapest is helyet kap a térképen, még a jövő zenéje.

Fotó: Arjun Sasi ©Shutterstock
A vadon testközelben... – Akár farkasszemet is nézhetünk a Sir bani yas-sziget gazelláival, vagy megleshetjük Abu Dhabi mangroveerdőinek élővilágát

A dubaji „legek” után hajónk Doha, Bahrein és Abu-Dhabi kikötőit veszi sorra. Az olaj- és az ingatlanüzlet adta gazdagság formálta luxusépítészet kíséri utunkat, de rálelhetünk a múlt század elején még szegény perzsa (arab)-öböli települések kulturális múltjára is. A dohai Souq Waqif már évszázadok óta otthont ad az árusoknak. A sikátorokban kínált kézművestermékek, fűszerek, ékszerek gazdag választéka azonban csak kellék a „bazárélmény” megtapasztalásához. A múltba pillantás kihagyhatatlan helyszíne az Iszlám Művészet Múzeuma is, mely 45 ezer m2-en mutatja be az arab emírek rendkívül gazdag gyűjteményét – a világ legnevesebb múzeumai közé emelve azt.

Az Egyesült Arab Emírséghez tartozó Sir Bani Yas-sziget eredetileg Zayed sejk magánbirtoka volt, amely ma a sivatag és a szavanna élővilágát mutatja be. A terepjárókból antilop- és gazellacsordákat, zsiráfokat, gepárdokat pillanthatunk meg. De a szigeten bújik meg a 7. századi Sir Bani Yas keresztény kolostor és templom is, melynek régészeti feltárása – 1992-es felfedezése óta – ma is tart.

Teljesen más arcát mutatja a természet, ha következő kikötőnkből, Abu Dhabiból látogatunk el a város északkeleti partjainál nyújtózó mangroveerdők vízilabirintusába. Kajakkal bejárva a vízivilágot a tengeri élőhelyek titkai tárulnak fel.

Fotó: Ali Suliman ©Shutterstock

Az arab világ nem csupán építészetével, különleges élőlényeivel, de ételeivel is felejthetetlen élményt nyújt, melyekbe akár a Jewel of the Seas fedélzetén is belekóstolhatunk. A tengeren töltött napokon a hajó kínál kikapcsolódást bárjaival, éttermeivel, színházi előadásával, fürdőjével és számos sportolási lehetőségével. A Tengerek Ékkövén hajózva a mesés Kelet kincsesládája tárul elénk az utazás során.

(X)