Fokozott érdeklődés

Az egyébként is nagy népszerűségnek örvendő napelemes rendszerek iránti kereslet roppant módon megugrott a megdráguló rezsidíjak következtében. Ez a ma már jelentős múltra visszatekintő technológia a háztartási méretben való alkalmazhatóságának és könnyű telepíthetőségének köszönhetően hazánkban is elterjedt. A technológiai fejlődés jelentős költségcsökkenést idézett elő, így egyre több háztartás kapott kedvet ilyen beruházáshoz.

A villamos energia árának növekedésénél nem is lehetne nagyobb ösztönző tényező jelenleg: napjainkban akár már 4-5 év alatt megtérül a napelemes beruházás. A nem lakossági tarifát fizető fogyasztók, így a vállalkozások és közintézmények esetében a megtérülés jelenleg mindössze pár év. Mindezek ellenére a fogyasztókban maradtak még nyitott kérdések. A külvárosi családi házam tetején van elég felület a napelemek számára, vagy árnyékot vet a cseresznyefa? A sűrű beépítésű városrészben álló társasház tetejét árnyékolja-e a szomszéd épület? Hogyan lehetne meggyőzni a közös képviselőt arról, hogy a panelben a felvonó fogyasztásának fedezésére telepítsünk napelemeket? Az ilyen kérdések megválaszolására készült el a Budapest Szolár Térkép, mely a főváros teljes területén segít tájékozódni a napenergia-fejlesztési lehetőségekről.

Fotó: mrobertphoto ®Shutterstoc
Helykihasználás hatékonyan – Ezen a budapesti iskolán nagy felületet borítanak napelemek, de még maradt hely a bővítésre is

A változatosság gyönyörködtet

A bárki számára szabadon elérhető Szolár Térkép webes alkalmazása majdnem másfél éves munka eredménye, a végeredmény azonban a maga nemében hiánypótló és hazánkban egyedülálló. Az adatbázissal Budapest is fölzárkózott az olyan európai nagyvárosok mellé, mint Stockholm, Berlin vagy Bécs, melyek lakosságának és városgazdáinak már évek óta szolgáltat információt a napelemek telepíthetőségéről a saját kataszterük.

Budapesten a tetők letapogatását érzékeny távérzékelő műszerek segítségével egy kisrepülőről végezték, és az abból készített rendkívül részletes felszínmodell segítségével állapították meg az egyes épületek tetőinek kiterjedését, tájolását és benapozottságát. Az eredmények rendkívül izgalmas képet mutatnak. Az utcaszinten járva, békaperspektívából szemlélve a várost, legtöbbünket nem foglalkoztatja, hogy a település abszolút legfelső szintjein milyen változatos világ tárulhatna a szemünk elé. Lapos- és zöldtetők, nyereg- és félnyereg tetők számtalan különféle héjazattal, rajtuk tetőtéri és tetősíkablakok, légtechnika a szellőzéshez, épített és szerelt kémények, attika, hirdetőfelületek állványai és villámhárítók, tetőkibúvók.

Fotó: Soha Tamás
A hullámzó tetőtenger sokszínűségét – tovább fokozzák az olyan formák, mint a Szent István-bazilika szigetszerű kupolája

Használati utasítás

A Budapest Szolár Térkép segítségével az ingatlanok tulajdonosai vagy kezelői megállapíthatják, hogy az adott épület teteje milyen mértékben alkalmas napelempanelek fogadására. A beépített címkereső használatával, a keresett épületre kattintva felugró ablakban jelennek meg az érdeklődő számára hasznos információk: a tetőzet kiterjedése, az ebből legkedvezőbb részek mértéke, a telepíthető napelempanelek összteljesítménye, illetve a becsült éves maximális villamosenergia-termelés. Az információk a belváros sűrű beépítésű területein túl a külvárosi családi házas övezetekre is elérhetőek éppúgy, mint a lakótelepek panelházaira vagy az ipari területek üzemi épületeire.

A webes alkalmazás használata egyszerű, tartalma informatív. Külön be- és kikapcsolható rétegekként jelennek meg a legfontosabb információk, így az épületek tulajdonságai mellett alaptérkép és légifelvételek segítik a tájékozódást. Az egyedi épületeken túl nagyobb léptékben is elérhetők bizonyos összesítő térképi rétegek, ahol akár kerületi szinten lehet tájékozódni a teljes technikai napelemes potenciálról. A térképnek természetesen vannak korlátai, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, de ezekről egy külön hivatkozás tájékoztatja a felhasználót.

Mennyi az annyi?

Minden tetőt figyelembe véve, az egész fővárosban 5000 mega-wattot elérő technikai napelemes potenciálról beszélhetünk. De mennyi is ez? Annyi, mint a paksi atomerőmű teljesítményének 2,5-szerese, illetve a jelenlegi fővárosi napelemek teljesítményének 50-szerese! Ennyi napelempanel egymás mellé rendezve közel akkora területet foglalna el, mint a Velencei-tó tükre!

A műszaki lehetőségeken tehát nem fog múlni a városvezetés által 2030-ig kitűzött 1500 megawattos cél. A teljes potenciál persze nem fog megvalósulni, de nincs is rá szükség. Az évente napelemekkel megtermelhető áram képes lenne fedezni Budapest fogyasztásának 70%-át, ugyanakkor a felhasználásunk csökkentése révén ez az arány még magasabb is lehet.

A kibocsátásmentes és olcsó energiatermelésre éppúgy szüksége van a Föld klímájának, mint a pénztárcánknak, ezért fokoznunk kell a napelemek elterjedését. A sürgető feladatot mi sem indokolja jobban, mint az, hogy jelenleg hazánk villamosenergia-felhasználásának 25%-a Budapesten, az ország területének 0,5%-án történik, amelyet jellemzően fosszilis tüzelőanyagok elégetésével fedezünk.

A Szolár Térkép információi a napelemes vállalatok számára is tájékoztatást adnak ajánlatkérés esetén, de nem pótolja a helyszíni szakértői felmérést. Napelemes rendszerek telepítése gyors és egyszerű, de mégsem annyira, mint saját magunknak felfúrni egy polcot a falra. A garantált minőség érdekében mindig megbízható szakemberrel végeztessük el a munkát! A családi házas háztartásoknak egyszerű dolguk van a döntés szempontjából, de ma már a társasházi lakóközösségek is könnyen elhatározhatják, hogy megújuló energiaforrást szeretnének használni. Újdonság és a beruházások megkezdését segíti, hogy társasházak esetében már a lakóközösség egyszerű többségi egyetértésével is lehet napelemet telepíteni.

Nap-potenciál makroskálán – A potenciálok kiértékelésének eredményei jól követik a fővárosi beépítettséget. A belváros vagy a Csepel Művek ipari csarnokainak tetői jelentős lehetőséget kínálnak

Bár a legutóbbi, a szakértők szerint elhamarkodott kormányrendelet jelenleg komoly problémát jelent a napelemekre vágyó lakosság számára, a rendelet kiemeli, hogy csak ideiglenes intézkedésről van szó. Bízzunk benne, hogy rövid időn belül újra akadály nélkül el lehet végezni az ilyen beruházásokat!

Vajon a házunk alkalmas-e napelemek telepítésére? A Budapest Szolár Térkép böngészéséhez és további tájékozódáshoz irány a nappalhajtva.budapest.hu weboldal!

Itt fogyasztja? – Műemlékre nem kérünk napelemet, de ha a szomszéd épületeken többletáram termelhető, azt energiaközösségi keretekben akár a Szent István-bazilika is használhatja