Fotó: Morvai Szilárd
„Biofűnyíró” – A párás, hajnali tájban lassan vonuló juhnyáj látványa, hangjai, illata az itthon ma már letűnőben lévő, szinte archaikus világot idézik

Van benne rendszer...

E tápláléklánc alapját is az élőhelyen jelen lévő növényzet adja, és nyilvánvalóan minden ökoszisztémának megvannak a maga táplálékhálózatai: a füvet megeszi a sáska, a sáskát a zöld gyík, amit aztán jóízűen elfogyaszt a szalakóta, ami viszont a héja zsákmányául eshet. Elég egy apró változás, elegendő a lánc egyik elemének kiesni a sorból, és a következmények önmagukon túlmutatóak lehetnek, az ökoszisztéma akár össze is omolhat!

A legelők első látásra megműveletlen, nem túl változatos és emiatt talán kevésbé értékes földterületnek tűnnek, ám valójában sokszínű és érzékeny ökológiai rendszerek, melyeknek megvannak a maguk értékes sajátosságai, egyedi vonásai.

E jellegzetességek kialakulásában meghatározó a talajminőség, a jelen lévő növényzet, a legelő-taposó háziállatok és azok ürüléke is. Az azt lebontó rovarok, a rovarokat fogyasztó pusztai madarak és az őket zsákmányoló ragadozók összessége rendkívüli biológiai sokféleséget eredményez.

A legeltetett állatok a felvett szerves anyag egy részét vizeletükkel és ürülékükkel visszajuttatják a talajba, ami kimondottan jót tesz. A növényevő állatok vizelete nem égeti ki a gyepet, trágyájuk is nagyon hamar hasznosul. A visszamentő bogarak, ganajtúrók bontják le, hasznosítják újra ezt a tápanyagot.

Ez az összmunka a legelő fennmaradásának egyik alapfeltétele. Éppen ezért a nem legeltetett, csupán kaszált gyepek biológiai sokszínűsége és minősége csak akkor tud fennmaradni, ha biztosítják a mechanikai gyepápolást és a talaj tápanyag-utánpótlását – szerves vagy műtrágyával.

Fotó: Morvai Szilárd
Jakab-lepke (Tyria jacobaeae)
Fotó: Morvai Szilárd
Fecskefarkú lepke (Papilio machaon)
Fotó: Morvai Szilárd
Kis gyöngyházlepke (Boloria dia)
Fotó: Morvai Szilárd
Szalagos szerecsenboglárka (Aricia agestis)
Fotó: Morvai Szilárd
Közönséges sakktáblalepke (Melanargia galathea)
Fotó: Morvai Szilárd
Kardoslepke (Iphiclides podalirius)
A cikk további érdekes részleteit a nyomtatott magazinban olvashatja el!