Talán sokan felismerik e sorokat az Oroszlánkirályból. Négyévesen tátott szájjal néztem a rajzfilmet, ma pedig ez a gondolat áll szakmai munkám középpontjában. Jelenleg a Holland Nagykövetség körforgásos gazdasági szakértőjeként járulhatok hozzá ahhoz, hogy minél többen megismerjék e szemléletet, pedig pár éve még csak ismerkedtem a témával egy szintén a követség által szervezett rendezvényen.

Hollandia középpontba állítása nem véletlen.

Nincs még egy ország Európában, amely ilyen hatékonysággal forgatná vissza a használt termékek anyagait a gazdaságába, mégis a hollandoké az 1 főre jutó egyik legnagyobb ökológiai lábnyom a kontinensen. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért?

Erre a választ az elmúlt évtizedek újrahasznosítás köré felépített mítoszában kell keresnünk.

Fotó: hollandcircularhotspot.nl
Park 20|20 – A világ első körforgásos munkakörnyezete Haarlemmermeer városának 90 000 m2-en elterülő önkormányzati épületei a „bölcsőtől a bölcsőig” alapelv szerint készültek. E szemlélet a természet körforgásán alapszik, melyben a hulladék ismeretlen fogalomnak számít. Az épület célja, hogy egy inspiráló, egészséges környezetet biztosítson használóinak. Anyagútlevél gondoskodik az alkotóelemek nyilvántartásáról, így azok a szétszerelést követően teljes mértékben újrahasznosíthatók. Az épületben használt bútorok mind béreltek, így a tulajdonosuk érdekelt abban, hogy ne csak kényelmesek, de tartósak is legyenek

Az élet körforgásában sosem vehetsz el többet, mint amennyit visszaadsz!

– hangzik el bölcsen Elton John Oroszlánkirály-főcímdalában. Ebben a szellemiségben végzi a munkáját a holland Circle Economy nevű szervezet, amikor azt vizsgálja, hogy a gazdaságunkban mekkora arányt képviselnek az újrahasznosított anyagok. Ha ezt összevetjük az újrahasznosítási rátaként reklámozott mutatóval, drasztikusan alacsonyabb értéket kapunk: a Föld „körforgásos anyaghasználata” mindössze 8-9% körül áll. Tehát a globális gazdaság mindössze ilyen csekély arányban használ ténylegesen újrahasznosított anyagokat.

Hollandiában ez a szám valamivel magasabb: 24,5%, amellyel bár vezeti az EU-tagállamok sorát, mégis jelentősen elmarad a 2050-re kitűzött „teljes körforgás” céljától. A „teljes” szó azonban nem 100%-os teljesítményt jelent! Sőt, az utóbbi érték kifejezetten szembemenne a körforgás elveivel.

Ez mégis hogyan jön ki? – merül fel újra a kérdés.

Fotó: hollandcircularhotspot.nl

Gombából a ház, a ruha, a kerítés? Hogyan? Olvasson tovább a nyomtatott magazinban!