Simon’s Town félúton fekszik Fokváros és a Jóreménység foka között. Még a gyarmati időkben jött létre, itt alakult ki a térség egyik legfontosabb kikötője. Ma is itt található a dél-afrikai haditengerészet bázisa. Igazán ismertté azonban csak 2021-ben vált, amikor a Netflix elkészítette a Pingvinváros című minisorozatát. A film sikere világszerte minden elképzelést felülmúlt.

A pingvinek, pontosabban két pár pápaszemes pingvin 1982-ben telepedett meg a Boulders Beach gránitsziklái között. Vélhetően az is közrejátszott a felbukkanásukban, hogy a False-bay területén betiltották a nyílt tengeri vonóhálós halászatot. Ennek eredményeként jelentősen megnőtt a térség szardellaállománya, amely e madarak fő tápláléka. A pingvinek évről évre egyre többen jöttek, elfoglalták a partvidék szikláit, a part menti bozótosokban fészkeltek. Teltek-múltak az évek, és közben védetté nyilvánították a pingvinek partvidékét. A fészkelőhelyek védelme és a mesterséges költőhelyek kialakítása mellett a nemzeti park (Table Mountain National Park) látogatóközpontot és tanösvényeket hozott létre. Mára több mint 1500 költőpárra nőtt az állományuk, és átbújva a védett területet szegélyező (és a pingvinkolóniát védő) kerítés alatt, belakták a városrész kertjeit. A lakóházak udvarain, az utcákon, a parkokban, szinte mindenhol felbukkannak.

Fotó: Horváth Róbert
Két felnőtt- és egy Baby blues- tollazatú (balra) pingvin
Fotó: Horváth Róbert
Az összeszokott párok sokkal korábban, már novemberben kezdik a költést

A látogatók (hazaiak és külföldiek egyaránt) százával-ezrével tódulnak megnézni őket. Csodálják, ahogy esetlenül totyognak az utcán, elbújnak a parkoló kocsik alatt, ahogy ügyesen úsznak a hatalmas gránitsziklák közötti strandokon, vagy csak üldögélnek a sétány melletti bokrok alatt: már megszokták az embereket, és szinte érintésközelből lehet őket megfigyelni. Természetesen kialakult a pingvin-ajándéktárgy-ipar (könyvek, fotók, plüssök, sapkák, játékok) és a vendégeket kiszolgáló rendszer is (látogatóközpont, étterem, kávéház, csoportvezetés, utazási irodák).

Fotó: Horváth Róbert
Szó szerint érintés-, illetve csípésközelből lehet megfigyelni a pápaszemes pingvineket a Boulders Beach-en
Fotó: Horváth Róbert
Mindig „kötelező” benézni az autó alá (elé, mögé), mielőtt elindul a sofőr, mert a pingvinek gyakran bebújnak a járművek alá
Fotó: Horváth Róbert
A fészkelőhelyet kereső, majd a fiókáikat nevelő párok belakják a Boulders Beach környéki utcákat, udvarokat, bokrosokat. Erősen ajánlott az óvatos közlekedés!

A pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) kritikusan veszélyeztetett madárfaj. Számuk a 20. század elején még meghaladta a 2 millió párt, ám mára 20 ezer pár alá csökkent állományuk. Kizárólag Dél-Afrika (Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság) partjainál költ. Jellegzetes hangjáról szamárpingvinnek, előfordulása miatt afrikai pingvinnek is nevezik, hiszen ez az egyetlen afrikai pingvinfaj.

A Boulders Beach szikláin egész esztendőben megfigyelhető néhány száz példányuk, azonban október végén felpörögnek az események. Újabb és újabb pingvinek érkeznek, és novemberben elkezdenek párba állni, vagy párjukkal előkészülni a költésre.

Fotó: Horváth Róbert
A pingvinek által használt tengerpart nagy része védett, a természetvédelmi kezelő tanösvényt, megfigyelőhelyeket és látogatóközpontot hozott létre

Telepesen költenek, sekély üregeket ásva a tengerparti homokba, vagy elbújva a sűrű bokrok alá. Az elsők, az összeszokott párok már januárban kotlanak. A fészekalj 1-2 tojásából 38–42 nap után bújnak ki a fiókák, melyeket felváltva őriznek és etetnek a szülők. A folyamatos őrzés a mongúzok, nagy testű sirályok vagy a kóbor háziállatok (macska, kutya) miatt fontos. A fiókák 3 hetesen kezdenek totyogni, és már többhetesek, amikor mindkét szülő egy „pingvinbölcsődében” – vagy „pingvinnapköziben” – hagyja őket – természetesen felnőttfelügyelettel. Eközben a szülők főként makrélára vadásznak a part menti vizekben. Három-négy hónapos korukra – amikor tollaik már vízállóak – válnak a fiókák felnőttméretűvé és önállóvá. Jellegzetes, fiatalkori kékes tollazatuk miatt nevezik ekkor „Baby blues”-nak őket. Csupán kétesztendősen veszik fel a felnőtt pingvinek tollazatát.

Fotó: Horváth Róbert
A védett területre ragadozóbiztos fészkelőhelyeket telepítettek. Ezek alkalmazásával eredményesebb a pingvinek költése, és segítségükkel a kutatók is pontosabb ismeretekhez jutnak

A pápaszemes pingvinek átlagos élettartama 20–30 év, és négyéves koruk után kezdenek szaporodni. Az önállóvá vált fiatalok nagy távolságokat tesznek meg, néha egészen Namíbiáig is elkóborolnak, vagy akár egész évben is kint maradnak a tengeren. A fiókáknak csupán 35-40 százaléka éli túl a tengeren töltött első évet, hiszen kint fókák, fehér cápák és kardszárnyú delfinek vadásznak rájuk. A túlélők októberben visszatérnek a „Pingvinvárosba”.

Fotó: Horváth Róbert
Felnőtt pingvinek vedlés közben. A vedlés nagyon „energiaigényes” folyamat, miközben a madarak nem igazán jutnak táplálékhoz