Égimeszelők között

Dubajról először mindenkinek a felhőkarcolók jutnak eszébe. Itt van a jelenlegi világrekorder, a Burj Khalifa a maga 828 m-es magasságával, de ha körbenézünk a toronyházakon, több ismerős épület formajegyeit is felfedezhetjük: a Big Ben óratornyától egészen az Empire State Buildingig. De a magasépületek egészen különleges, már-már öncélúnak tűnő gyöngyszemei is megtalálhatóak a városban. A Frame – amint a neve is mutatja – egy „képkeret”. A 150 m magas, 95 m széles építmény valóban gyönyörűen keretezi a belváros felhőkarcolóit. A két függőleges toronyban lifttel juthatunk fel a felső, hátborzongató mélység fölé magasodó vízszintes „folyosóba”, ami valójában egy kilátó. Természetesen hosszú, középen végigfutó, „adrenalingenerátor” üvegpadlóval.

Fotó: Heiling Zsolt
Képben vagyunk! – Irány a „Keret” 150 m-es magaslata!

Kilátó nélkül itt nem is épülhet felhőkarcoló! Már-már az az érzésünk, hogy az egyik toronyház azért épül, hogy a szomszédból emblematikus látvány tárulhasson felénk. Így tudnak farkasszemet nézni a SkiView és a The View, Burj Khalifára néző kilátójának vendégei. De külön szint szolgálja ki a „panorámaturistákat” a pálmaszigetek látványtoronyházának tetején is (The View at the Palm). A show része mindenhol, hogy a LED-fal-burkolatú felvonók vizuális effektekkel és vetítéssel kápráztatnak el, miközben mindenki azzal küzd, hogy a gyors felvonókban a fülben keletkező pattogó nyomásváltozást kiegyenlítse...

Földközelben

Bár tériszonyosok számára nem a legideálisabb célpont Dubaj, azért akad a felhőkarcolókon kívül is látnivaló bőven! A klasszikus élményparkok, a Legoland és a Motiongate kötelező eleme a szórakoztatásnak – legóból épült mini Dubajjal és a Madagaszkár film jeleneteit megelevenítő „szellemvasúttal”, ami nem a pesti vidámpark egykori attrakciójára emlékeztető kötött pályás vasút, hanem intelligens, önjáró, elektromos hajtású járművek tánca a látványtermekben.

Belépve az Aya kapuján egy „Obi-Wan Kenobi-s kaftánba” bújt fiatalember fogad bennünket. Hogy mi is az valójában, amit látni fogunk, meglátjuk! Egy high-tech vizuális és hangélménnyel gazdagított, tükrökkel, érintős LED-falakkal, üvegszálakból készült „növényzettel” felturbózott labirintusban azon tűnődöm, hogy most az Alice Csodaországban díszletei között vagyok-e, vagy inkább az Avatar díszletraktárába tévedtünk be?! A Forrás-, a Vízesés-, az Auróra-, a Harmónia-termek újabb és újabb varázsvilágot teremtenek, és az élmény valóban egyedülálló.

Fotó: Heiling Zsolt
„Legyen valami avatáros...!” – Valószínűleg ez járhatott az Aya alkotói fejében annak idején. A technika fejlődésével az audiovizuális művészetek is új szintre emelkedtek. A fényfestés már-már kőkorszaki látványosságnak tűnik. A fény- és hangélmények határtalanul kombinálhatók, amit itt csúcsra is járattak...

Az Al Shindagha Múzeum viszont a jövőből a múltba repít. 1912–1958-ig itt élt Dubaj uralkodója, Sheikh Saeed bin Maktoum. Bepillantást nyerhetünk családja hétköznapjaiba, a parfümkészítés rejtelmeibe – ami a helyi kultúra meghatározó része volt egykor –, de néhány csodálatos ékszer is kiállításra került.

A nyári hónapokban a forróság ugyan megterhelő, ám bőven akad a szabadtéri programokon kívül is látnivaló, például egy fedett sípálya a Mall of Emirates bevásárlóközpont kellős közepén. Így akár június–júliusban is felkerekedhetünk a családdal Dubaj felfedezésére. A sivatagi kirándulásokhoz viszont válasszuk a hűvösebb évszakokat!

Fotó: Heiling Zsolt
Város a városban – vagy inkább a világ a világvárosban... – A Global Village nem kisebb célt tűz maga elé, mint hogy bemutassa az egész világ gasztronómiai és kézműves kultúráját a kötelező díszletekkel, vendéglőkkel, színpadokkal és árusokkal. (Hiszen Dubajban vagyunk, miért is lepődnénk meg ezen!)