Budapest 905. dec. 13. Pannónia szálló
Igen tisztelt elnök úr!
Felhívásuk folytán vagyok bátor utazási felvételeim közül 50 db. (6-13) stereoskop lemezzel gyűjteményüket szaporítani: Tátra, Mexikói öböl körül és Abbazia.
Tisztelettel
özv. Mocsáry Béláné Fáy Mária

A Magyar Földrajzi Társaság mindig is tagjaitól, támogatóitól függött

Írásomban nekik állítok emléket, és hálával teli köszönetünket fejezem ki, nekik, akik beküldtek, megírtak, tudósítottak, felkértek, kiosztottak, felháborodtak, ajándékoztak, támogattak, pénzeltek, de leginkább képviseltek bennünket földrajzszerető elv-, tag-, baj-, kor- és munkatársakat.

Ezt a tagsági buzgalmat és elkötelezettséget igyekszem feléleszteni. Az MFT nem csupán a tudós földrajzművelők sajátja. Nem. A vasárnapi zsíroskenyerező turistáé, a díványon tévén keresztül utazgató nagyié, a lelkes apukáé, aki Indiana Jones filmekből kiindulva cipeli el anyuékat a nagy skorpiós homokra, és az unokatesóé, aki könyvekből kiolvasván a spirituszt, elmegy egy hajóra matróznak.

Mind Mocsáry Béláné lelki rokonai, a kertészkedő kis falusi asszonyé, aki nem mellesleg világutazott.

Ezt a kiváló embert Szinnyei József kedvesen így mutatja be:

„1862-ben ment férjhez Mocsáry Bélához egy nógrádmegyei kis tót faluba, hol kertészkedett és férjével többször utazott Svájczba, Olaszországba, meglátogatták Párist, Londont, Ostendét és Berlint. Férje 1890. jan. 2. meghalt; miután gyermekei nem voltak, jószágát bérbe adta s az utazásban találta vigasztalását; beutazta az országot; hugával Beniczky Margittal 1893. jan. keletre ment Egyptomba (Nubiáig), Palestinába, Görög- és Törökországba; ezen idő alatt megtanult angolul és még azon évben elutazott Kelet-Indiába a Himalayáig és Ceylonba. Utazott Éjszak-Amerikában is.” (forrás: Arcanum)

Fáy Máriáról több fronton folyik az adat az internetet megnyitva. Én most merszét és nagyvonalúságát éltetem, amivel elindult és élményeit nekünk ajándékozta. Írásainak nyelvezete finoman cizellált, mégis könnyen érthető, így a mai nőszempontú kortárs irodalom hangja mellett is érdemes több, mint száz évvel ezelőtti beszámolóit felütni.

Mocsáryné odaadó ragaszkodását és gondoskodását szeretnénk olvasóinkban, tagtársainkban, és minden érdeklődőben felizzítani Társaságunk iránt. Használjuk egymás tudását, könyvtárunkat, adataink kincsesbányáját,

hogy a közösségé tudjuk ismét tenni a tudományt!

Kép: Ország-Világ, 1899 776. (Forrás: Arcanum)
„Csodálatos azonban, hogy Havannában a látnivágy mily kevéssé ragadja meg az idegent. Magam is – talán azért is, mert bőven volt időm – félnapokat elüldögéltem balkonomon.” Új Idők, 1905. 37.
Üldögélés, mehetnék és trapp közben is - mint mindig - maradunk nyitottak kapcsolatkeresésük és kérdéseik iránt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Többet a Pannónia Szállodáról