A fentiek miatt a vírusokat, csak a terjedés hatékony csökkentésével lehet hatékonyan megállítani. Hogyan lehet ezt megtenni.

A vírus terjedésének 2 összetevője van

a) hány emberrel érintkezik a vírust hordozó (nem feltétlenül beteg) ember, b) mekkora az esélye hogy a vírus fertőz. Ezért mind a találkozások csökkentése (részleges vagy teljes karantén), mind a higiénia fokozása (maszk, kézmosás) csökkenti a vírus esélyét a fertőzésre. Ha a kettőt kombináljuk a hatás szorzódik.

Például, ha feleannyi emberrel találkozunk és a higiéniával felére csökkentjük a vírusfertőzés esélyét (akár még egy nem teljesen hatékony maszk + mossuk a kezünket) a terjedés esélye máris a negyedére csökken. Ha a közösségekben átlagban 1 alá esik az egy ember által megfertőzöttek száma akkor a vírus eltűnik.

FONTOS: az intézkedések akkor hatékonyak, ha a közösségben alacsony a fertőzöttek aránya! Ha már sokan fertőzöttek sokkal nagyobb az esélye, hogy mindenki fertőzötté válik.

Karantén?

Sajnos a vírus elleni védőoltásra még sokat kell várni. Ebben nem vagyok szakember, de a biológusok módszertárát ismerve minimum 6 hónap, szakértők szerint másfél év. Nyilván ennyi ideig nem lehet és nem is érdemes karantént tartani. Ha mindenkit elzárunk, senki nem esik át a betegségen, nem szerez immunitást és mihelyst vége a vesztegzárnak a betegség újra megindul. A brit álláspont a közösségi immunitás kialakítása. Mivel a vírus gyerekekre és egészséges felnőttekre nem bizonyult nagyon veszélyesnek (egy keményebb influenza), a realitás az, hogy hagyni kell a közösség nem érzékeny tagjait átesni a fertőzésen, hogy védettségük kialakuljon. Mindeközben az időseket és a betegeket védeni kell a fertőződéstől. Azt becsülik, hogy amikor a társadalom tagjainak védettsége 70% fölé jut a vírus terjedési esélyei jelentősen romlanak és nem okoz már járványt, csak szórványos megbetegedéseket.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak lenni!

Ha a vírus ellenőrzés nélkül terjed akkor nagyon sok lesz egyszerre a tünetek enyhítését igénylő beteg és ezzel nem tud megbirkózni az egészségügyi ellátórendszer.

Egy lassú terjedés esetében egyrészt időt nyerünk a vírus viselkedésének megismerésére, védőoltás kifejlesztésére, másrészt egyszerre csak annyian esnek át a természetes immunitás kialakulásához szükséges fertőzésen, hogy őket az egészségügyi ellátórendszer el tudja látni, ha szükségük lenne rá.

Tehát tessék maszkot hordani, kezet mosni és tartani a távolságot másoktól! De nem kell pánikolni, hanem vigyázni az idősekre és betegekre. Ha feleannyian találkozunk máris negyedannyi a vírusterjedés esélye!