Aki kimerészkedik a biztonságot nyújtó tunéziai tengerparti homokból, az ólinkluzív kényelem alig engedő öleléséből, különös lényekkel találkozhat – akár az ország szívében is. Tozeur várostól nem messze Star Wars-rajongók kisebb, ám erősen izzadó hada szállta meg a Tatuint és a kanyont, ahol a buckalakók éltek; vagy épp Mos Espát, ahol Anakin Skywalker nevelkedett – de Luke otthonát is, az emlékezetes két Nappal.

A galaxis középpontjától 43 000 fényévre található a 10 465 km átmérőjű Tatuin bolygó, melynek két Napja és bizonytalan számú holdja van. A bolygó hivatalos fővárosa és a kormány központja Bestine. A legnagyobb űrkikötő a főváros mellett található, de a többi is nagy forgalmat bonyolít (Mos Espa, Mos Taike és Mos Entha). A Tatuint felfoghatjuk egyfajta tranzitbolygóként is, hiszen számos kereskedelmi útvonal mellett fekszik, így sokan használják átszállásra. A fővároson kívül több nagyvárossal is büszkélkedhet: Motesta, Wayfar, Anchorhead, Arnthout. A bolygó bizonyos területein kialakult hűvösebb mikroklíma miatt a települések zöme egy zónában található, ahol az átlaghőmérséklet 43 °C.
A Tatuin lakói a párafarmerek, akik a levegőből vizet állítanak elő, mely a bányászat befejezése óta a bolygó gazdasági motorja. Miután Obi-Wan Kenobi az elmosódott árnyékok – melyet a két Nap fényének szöge okoz – földjére hozta Luke Skywalkert, a csecsemőt is párafarmerek nevelték fel. Anakin is itt élt rabszolgaként, míg Qui-Gon Jinn jedimester fel nem fedezte tehetségét.
A bolygó történelme négy korszakra bontható. Az első a rakatainvázió, mely alatt a kellemes, mérsékelt éghajlatú és nagyrészt víz borította bolygó a bombázások hatására elsivatagosodott, szinte élővilág nélküli égitestté változott. Ehhez kizárólag a taszkenek (buckalakók) és a dzsavák tudtak alkalmazkodni.

Fotó: Kálló Péter
Apa és fia. Vader nagyúr és Luke egyik este lézerkardra kísértetiesen hasonlító tárggyal

A Tatuint a Régi Köztársaság korában fedezték föl, ekkor főként nyersanyaglelőhelyként tekintettek rá. A központ távolsága miatt nehéz volt a rendet fenntartani, ezért szinte polgárháborús helyzet alakult ki a bolygón. Ezt a Hutt-korszak követte, amikor Jabba vonta ellenőrzése alá a gazdaságot. Mindenféle piszkos üzlet megkötésének kedvelt helyszíne lett, míg a fogathajtóversenyek elterjedése a szerencsejátékot és a fogadást hívta életre. A Star Wars-epizódok pedig a Galaktikus Birodalom korában játszódnak.

E komoly összefoglalásnak tűnő Tatuin-ismertetés a Wikipediáról származik. És ez önmagában is groteszk: valós címszavak, helyszínek, események, személyek közé ágyazva egy képzeletbeli világot mutat be – de oly komolyan véve sajátosságait és történéseit, mintha univerzumunkba illeszkedne. A Tatuinért való rajongás persze érthető, ha valaki a Star Wars-világ megszállottja: bár e bolygó kívül esik a Köztársaság és Birodalom érdeklődési körén, mégis fontos helyszíne a galaxis történelmének. Ide hozták Anakin Skywalkert fiatalkorában, és itt, Mos Espában élt édesanyjával, Shmi Skywalkerrel, mégpedig Watto, az ócskás rabszolgájaként. Aztán sikerült megnyernie egy fogathajtóversenyt, így szabad emberré vált.

Fotó: Kálló Péter
Buckalakó elfoglalja pontos helyét. Gondosan előkészített fotózkodás Obi van, Luke és a buckalakók híres jelenetéből

E cizellált, igen jól felépített virtuális világ összképe kifejezetten kerek, és valós környezetünk olyan finomságai sem tesznek benne kárt, mint például az, hogy a Tatuin bolygó igaziból is létezik.
Ezt a Tatuint 2011-ben fedezte fel a NASA, és hivatalosan 16B-re keresztelték. Sajnos nem sokban hasonlít képzeletbeli társára: gázbolygó, hőmérséklete pedig –100 °C körül mozog, és valójában „csak” 200 fényévnyi távolságra van. Az egyetlen hasonlóság, hogy a filmbéli égitesthez hasonlóan ezt is két Nap világítja meg…

Május 4.: irány a Tatuin!

Szerencsére ahhoz, hogy ellátogassunk e távoli galaxisba, mégsem kell fényéveket utaznunk a térben. Egy féreglyuk segítségével Bécsből háromórás repülőúttal könnyedén eljuthatunk Tunéziába. Aztán a fővárosból még beljebb, autóval, vagy a most éppen biztonságosabb belföldi repülőjáratokkal – ahogyan ezt teszi minden évben egy maroknyi Star Wars-rajongó is. Filmturizmus? Ez ugyan létező fogalom, a Polip-sorozat és Montalbano felügyelő kapcsán írtunk is már e szicíliai vonzerőről, de mostani, szaharai helyszínünkön egészen más játszódik le. Odafelé persze azon is elmélkedhetünk, hogy számos, hírneves film mily meglepő helyszíneken készült: a hajdani Winnetou-filmek a horvátországi karsztvidékeken (például a Plitvicei-tavaknál), a Hét év Tibetben többek között az Andok argentin részén, közel az Aconcaguához (a déli félteke legmagasabb pontjához), vagy épp a Majmok Bolygója egy része Tenerifén, a Teide-vulkán nagy kalderájában, az Egri csillagok várostroma pedig a Pilisben, a Nagy-Kevély lábánál...

Fotó: Kálló Péter
Rajongók Tozeurban. A helyiek, akiknek inkább pénzt és idegenforgalmat hoz a rajongás, gyakran mosolyogva és meghökkenve állnak az 50 °C-os hőségben jelmezt hordó európaiak előtt

Ám most egy távoli bolygóra igyekszünk, s korántsem csak nézelődni. Május 4-e a hivatalos Star Wars-világnap, mely egy angol szóviccből ered: May the 4th be with you (jedi-jókívánságként: „Az Erő legyen veled!”). A hívek számára olyan ez, mint az El Camino. Egyfajta vallási zarándoklat, ahol rajongók lepik el az algériai határhoz közeli sivatagi kanyont, ahol Luke-ot megmentette Obi-Wan a buckalakóktól, vagy épp Luke otthonát, ahol a híres kétnapfelkeltés jelenetet forgatták.
Idén vagy negyven, mindenre elszánt fanatikus érkezett a zarándoklatra repülőgépen, több száz kiló pluszteherrel, melyet főként Csillagok háborúja-relikviák tettek ki. Rohamosztagos páncélok, sisakok, maszkok, lézerkardok tömkelege, melyek aztán kifejezetten szürreálisan festenek a homok- és kősivatagban.

A teljes cikket A Földgömb 2014. októberi lapszámában olvashatja!