istockphoto
Turistautak és -jelzések helyett vannak rénszarvasok, számi pásztorok és túrázók által kitaposott ösvények, melyeken jól lehet haladni. Gyakori a sár és még a hegyoldalakban is előfordulnak mocsaras részek, ám a környező, meredeken az ég felé szökő hegyek látványa feledteti az út nehézségeit.

Túra – a törvény nevében

Svédország első (1909-ben alapított) nemzeti parkjába készülődve az egyik első, interneten szembejövő forrás

a Svéd Környezetvédelmi Igazgatóság Sarek: mítoszok és a valóság című irománya volt, ami határozottan igyekszik lebeszélni mindenkit az itteni túrázásról.

Ki sem fogynak az érvekből: az edzetlen túrázónak túl veszélyes, nincsenek turistautak, a folyókon való átkelés nem mindig lehetséges (az egész nemzeti parkban csak két híd található), sok a csapadék és gyorsan változik az időjárás, térerő híján pedig nem lehet segítséget hívni; és különben is, sok szempontból nem a Sarek a „leg-”: a legmagasabb heggyel, a legtöbb egzotikus élőlénnyel vagy a legváltozatosabb faunával mind más vidékek, nemzeti parkok dicsekedhetnek (Kebnekaise, Vindel-hegység, Padjelanta Nemzeti Park).

istockphoto
Rénszarvaspásztorok kunyhója a Ruohtesvagge völgyében belülről körülbelül annyira puritán, mint egy ritkán használt kulcsosház a 70-es évekből

A lehangoló ismertetőt elsőre már csak azért sem tudtuk mire vélni, mert Svédországban az alkotmány része az allemansrätt („mindenki joga”): ez biztosítja, hogy mindenki szabadon élvezhesse a természet szépségeit, egy-két éjszakára bárhol letáborozhasson, kedvére gyűjthesse a természetben található gyümölcsöket és gombákat. Akkor miért éppen a Sarektől próbálnak eltántorítani?! Kicsit tovább böngészve aztán kiderül, hogy a fenti sorokat még 1995-ben fogalmazták, és mára alábbhagyott a természet és a túrázó hivatalból történő féltése.

Sőt, kellő humorérzékről tanúságot téve, a Svéd Állam azóta szállásadóként regisztrált az Airbnb portálján, ahol az egyik kiemelt szálláshelye a Sarek, amiről a következő leírást teszi közzé:

„Az év bármelyik szakában elérhető hegyi szálláshely, padlója természetes anyaggal borított, hálószoba a szabad ég alatt, az ágyak száma korlátlan, a teraszról 360 fokos a panoráma, bőséges folyó víz áll rendelkezésre. Bejelentkezés 0–24 óra között, kijelentkezés néhány nappal később.”

Na, ez már sokkal jobban hangzik!

istockphoto
Átkelés – Gleccserek, hómezők, vad hegyi patakok – a még éppen teljesíthető átkelés helyét sokszor órákig kell keresnie a túrázónak

Melyek e vad táj felfedezésének gyakorlati trükkjei? Lapozza fel a nyomtatott magazint!