Ha mindez együtt van, akkor már csak a legfontosabbakat kell magunkhoz vennünk: az elszántságot és a kalandvágyat!

Hideg és meleg szurdokok

A Nevidio-szurdokban

Összecsapnak fejem fölött a hullámok – ki tudja, hányadszor már a mai napon? Csontig hatol a dermesztő hideg, minden porcikámban remegve fázom. Gyorsan a felszínre, és ki a vízből! – de végtagjaim nehezen engedelmeskednek. Karomra és lábamra mintha ólomsúlyok nehezednének, úszásom akár egy lassított filmfelvétel. Végre a felszínen vagyok, kinyitom a szemem, de a környező, gyönyörűségesen vad táj képe nem akar tisztulni. Pillanatnyi figyelmetlenség – és az egyik kontaktlencsémet már ki is mosta szememből a víz. Amikor levetettem magam az 5 méter mélyen tajtékzó, 11 °C-os vízbe, egy pillanattal később csuktam be a szemem...

A MONTENEGRÓI KOMARNICA TÁG SZURDOK, ezért szép időben besüt a nap, átmelegít, ám ha mégis átfáztunk, inkább másztunk, csak ne kelljen a hideg (15 °C-os) vízbe merülni…

A vízből kilépve még mindig nem vagyok szárazon. A kb. 3 km hosszú szurdokban 7 óra hosszat csuromvizesen dideregve tölt el az ember, mire a szűk rész végére ér. Újabb akadály következik. Meredek sziklafalak, alattunk rohan az ár, de itt ugrani nem lehet – ahhoz túl sziklás a meder. Kötélbiztosítással kell ereszkednünk, miközben állandóan kapjuk nyakunkba a hideg zuhanyt. Vízesésben szétpermeteződő vízcseppek és vízfüggönyök takarásában kell meglelnünk a megfelelő lépések és fogások helyét.

Az Osumiban

– Hiszen ez „termálvíz!” – kiáltunk fel, mikor először vízbe mártózunk, és ezt megerősíti a hőmérő is: 23 °C-ot mutat. Nincs didergés, lehet önfeledten gyönyörködni a tájban. 30–50 m magas, oszlopszerű sziklafalak kísérik utunkat. Szikrázó nyári napsütésben, könnyedén úszkálva haladunk előre. Káprázatos a látvány! A szurdok szépsége, vad látványa vetekszik a Nevidióéval, haladni mégis könnyű benne. A hátizsákomban lévő vízhatlan dobozom felhajtóereje a víz felszínén tart, csak a hátamra kell feküdnöm, és rábíznom magam az alattam úszó „varázsszőnyegre”. Magasan a fejem fölött a szurdokperemek szinte egymást érő kontúrjait látom, amit az ember által még nem háborgatott, érintetlen erdő fái és bokrai tarkítanak. Mintha egy természetfilm kockái pörögnének a szemem előtt, és miközben egy karral úszom a hátamon, a másik kezemmel filmezek és fényképezek.

AZ ALBÁNIAI OSUMI-SZURDOK meleg vizes terep (23 °C) — jó, ha van neoprén ruha, de nélküle is járható

Alkalomhoz illően

A neoprénruha a legtöbb szurdokban alapkövetelmény: csak így védhetjük ki az állandó fázás veszélyeit. A ruhaminőséget a levegő és a víz hőmérséklete, valamint a túrázó testi felépítése (értsd: kövér vagy vékony) szabja meg, de befolyásolja az is, milyen hosszúak az egyszerre leúszandó szakaszok, illetve az egész túra, és persze az sem mindegy, hogy süt-e a nap. A szűk szurdokokban a falak is akadályozzák, hogy elérjenek minket a melegítő napsugarak!

A KOMARNICA-FOLYÓ TISZTA VIZE FÜRDÉSRE CSÁBÍT, de az úszás az alacsony vízhőmérséklet miatt a hosszabb szakaszok végére erősen lelassul

15 °C alatti vízhőmérséklet esetén hosszú ujjú és hosszú szárú, vastag, 6-8 mm-es ruhába bújjunk! Az sem árt, ha van fejrésze is. Nem kell félni attól, hogy ilyen vastag ruhában nem bírunk mászni a sziklákon. Melegebb vízben és napsütésesebb szurdokban a vékonyabb, rövid ruha is elegendő lehet.

Egy kisméretű hátizsák, benne egyszerű, de vízhatlanul záródó konyhai műanyag dobozokkal jól megvédi értékeinket a beázástól. Ebben férjen el egynapi élelem, pulóver, öngyújtó, fejlámpa, esetleg a fényképezőgép! Mindig úgy menjünk be a szurdokba, hogy ne érjen váratlanul, ha bent kell éjszakáznunk! A szurdokokból ugyanis nem lehet akárhol kijönni. Ha nem érjük el, vagy elvétjük a kijövetel lehetőségével kecsegtető pontot, ha át vagyunk fázva, nincs élelmiszerünk és száraz ruhánk, ha tüzet sem tudunk gyújtani – komoly veszélybe kerülhetünk.

Szöveg és kép: Szabó Ödön

A teljes cikket A Földgömb 2011/7 lapszámában olvashatja!