Milyen lehetett az érintetlen Körösök vidékének képe? Erre szinte képtelenség válaszolni, hiszen az első emberi közösségek már 8000 éve megjelentek a térségben, majd az egymást követő régészeti korokban megtelepedők, a változó klíma és a növényzet egy dinamikusan fejlődő és egymással is kölcsönhatásban álló rendszert alkottak. A vidék növényzete a tájhasználat módjától és erősségétől függően mindig is változott, néha – az emberi tájhasználat szüneteiben – tágabb teret engedve a természet számára.

Fotó: dr. Szabó József
„Repülő drágakő” – Jégmadárral gyakran talákozhatunk a Körös partján

Egykorvolt vízivilág

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb ismerettel az elmúlt évezred eseményeiről rendelkezünk. Az Árpád fejedelem vezetésével a mai Szarvas városánál a Körös folyón átkelő magyarok már egészen biztosan nem érintetlen tájra érkeztek.

A letelepedés legfontosabb színtere az ártér és az ármentes területek határzónája volt. Ez a környezet felelt meg leginkább a félnomád pásztorkodó közösségeknek. Nyári szállásaikról, az árterek peremén elhelyezkedő, nyárra sárguló füvű pusztákról állataikat az árterek ligeterdei között meghúzódó, még ilyenkor is üde rétekre hajtották.

Fotó: Jakab Gusztáv
Őzén-zugi Holt-Körös sulymosa

Ekkor még a vízfolyások és árterek egy önálló fejlődésre is képes rendszert alkottak. A folyóvizek munkája övzátonyokat és folyóhátakat épített, elmosta a partokat, kimélyítette a kanyarulatokat, hordalékkal töltve az ártér mélyedéseit, a medrek átrendeződtek és áthelyeződtek, a kanyarulatok pedig vándoroltak, lefűződtek.

E rendkívül dinamikusan változó környezethez azonban a letelepült magyarság az Árpád-korban kiválóan alkalmazkodott, kialakítva az ártéri gazdálkodás, a fokgazdálkodás és a szilajpásztorkodás módszereit.

A folyóvölgyekben a megélhetést az állattartás mellett az olyan haszonvételek jelentették, mint a halászat, a vadászat, a nádaratás vagy a vadgyümölcsök és a vadon élő állatok gyűjtése (pl. rák, teknős, kagyló). Az itt élő népesség tehát a természeti adottságokat kihasználva több lábon álló, meglehetősen önellátó gazdálkodást folytatott, és közben az évszázados tapasztalatok alapján nem felélték, hanem hasznosították a természeti erőforrásokat.

Fotó: Jakab Gusztáv
Szentély jellegű holtág – A Gyiger-zugi Holt-Körös a Körös–Maros Nemzeti Parkban. A vizesélőhely fajgazdag mocsári életközösséget tart fenn

Körös-nyelvtan, gátak, csatornák, holtágak, sulyom – a szegények gesztenyéje. Érdemes tovább olvasni a nyomtatott magazinban!