Összetétele ugyanúgy CaCO3, azonban a trigonális kalcittal ellentétben rombos rendszerben kristályosodik. Megjelenése igen sokféle lehet, a finomkristályos, alabástromszerű, masszív, tömeges, vagy sávos kiválásoktól a nyúlt, oszlopos-tűs kristályokon át a zömök, átnövéses ikerkristályokig (ún. „aragóniai iker”), de ismert hajszerű, vagy ágas-bogas kifejlődése is (ún. „vasvirág”).

A képen fent: Aragonit („vasvirág”) – Borsabánya, Máramaros, Románia. 72 x 45 x 45 mm (Koller Gábor gyűjteménye)

A tiszta kalcium-karbonát színtelen, de különböző elemek beépülésével színes változatai is kialakulhatnak, leggyakrabban a vas által színezett sárga és barna, vagy akár a vörös különféle árnyalataiban, ritkábban réz (kékes-zöldes), mangán, kobalt (rózsaszínű) vagy szerves anyag (sárgás, barnás vagy akár fekete) is színezheti. Keményebb a kalcitnál, a Mohs-skálán 3,5-4. Hasadása gyenge, törése kagylós, kristályai üvegfényűek, általában áttetszők vagy átlátszók. Sósavban, valamint tömény ecetsavban pezsegve oldódik. Sűrűsége 2,94 g/cm3. A kalciumot a kristályrácsban gyakran helyettesíti bárium, ólom vagy stroncium.

Több földtani környezetben is megjelenik, leggyakrabban üledékes, illetve alacsony hőmérsékletű hidrotermális rendszerek ásványa.

Barlangokban sokszor cseppkövek, borsókövek anyaga.

Az állatvilágban is

Az állatvilágban is találkozunk az aragonittal: pl. korallok, lábasfejűek vázanyaguk készítéséhez gyakran választják ki a tengervízből.

A földtörténeti múltban a nagy tömegben élt ammoniteszek váza is aragonitból állt, míg a szájfedőjük kalcitanyagú volt. A tengervízben az aragonit kisebb nyomáson oldódik, mint a kalcit – e tulajdonsága az üledékképződés mélységének megbecslésében a paleontológusok segítségére lehet.

Bizonyos körülmények között az aragonit kalcittá alakul. Felhasználják cementipari alapanyagként, illetve nehézfémekkel szennyezett, savas bányavizek kezelésére, de talajok mésztartalmának növelésére is.

Rengeteg előfordulása ismert

Híresek a spanyolországi és marokkói zömök ikerkristályai és az azokból összeállt aggregátumok. A legszebb „vasvirág”-példányokat Ausztriában, Németországban és Szlovákiában találták. Nagyon szép aragonitok gyűjthetők az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kínában is.

Hazánkban is sok lelőhelyről leírták.

Pl. magmás kőzetek hólyagüregeiből (a Balaton-felvidék több pontjáról, a legszebb példányait Bazsiból, illetve Kisnánáról), sőt még érctelepek oxidációs zónájából is (pl. Rudabánya). Recsken a mélyszinten a bányavízből friss kiválásként is ismert, ezeket a réz gyakran kékre színezte. Barlangjainkban is számos előfordulását ismerjük (Dorog, Sátorkőpuszta, Tokod, Süttő, valamint a Budai-hegység több barlangja).