Olyan jól ismert szervezetek, mint a spanyolországi baszk ETA, vagy az északír IRA fő célja az elszakadás volt, és ennek érdekében alkalmaztak (sikertelenül) erőszakot. Ide tartozott a Palesztin Felszabadítási Szervezet és számos kisebb ottani terrorcsoport is — nyilvánvalóan Palesztina önállóságának megteremtéséért küzdve.

Fotó: Sopronyi Gyula
AZ AL-AKSZA MÁRTÍRJAINAK BRIGÁDJA tagjai közül egy 20 főből álló női osztag bukkan fel az utcán. Az összesen 100 fős női egység célja, hogy öngyilkos merényletekkel vagy szemtől szemben harcoljanak az izraeliekkel. Ők a „mártír nők csoportja”

Az ideológiai célú terrorszervezetek sokkal utópisztikusabb alapokon tevékenykedtek, ők a fennálló politikai berendezkedést akarták névleg megdönteni, a kapitalista világ általában baloldali indíttatású tagjaiként. A hidegháború időszakából a német és az olasz baloldali terrorcsoportokat szokás idesorolni (Vörös Hadsereg Frakció, Vörös Brigádok).

Fotó: Sopronyi Gyula
GÁZA — A HELYIEK EGY ÖSSZEDŐLT HÁZ ROMJAIT NÉZIK Egy izraeli F—16-os gép negyedtonnás bombája kilenctagú palesztin családot ölt meg. Az épületben a feltételezések szerint a Hamász körözött vezetői rejtőztek, ám Hamász-források szerint a célpontok többsége ekkor már elhagyta a helyszínt

A terrorizmus jelentéstartalma, az egyes szervezetek minősítése korántsem egyértelmű, ám az egyik legérdekesebb sajátossága, hogy az érintett csoportok és a kitűzött célok is fejlődőképesek. Lehet terrorszervezetként kezdeni és politikai párttá, vagy komoly tömegtámogatottsággal bíró felszabadítási mozgalommá válni, és voltak pártok, nagy mozgalmak, amelyek az évtizedek során egyszerű terrorszervezetté sorvadtak.

Fotó: Sopronyi Gyula
NAHARÍJA, IZRAEL A Hezbollah egyik Libanonból érkező rakétája a település házai között robbant föl

A teljes cikket A Földgömb 2011/5 lapszámában olvashatja!