Európa éppen ízlelgeti a „túlzott turizmus” (over-tourism) fogalmát. Furcsálló tekintettel olvassuk az újságban, hogy az elszabadult turizmustól egyik legjobban szenvedő város, Barcelona lakosai éppen a turisták, na meg az Airbnb ellen tüntetnek, Olaszországban pedig arról értekeznek egyesek, hogy Velencében legjobb lenne egyenesen felrobbantani a bekötőutat, s így szabni gátat az embertömegnek, amit már a város infrastruktúrája is megszenved. Dubrovnikban pedig önkormányzati rendeletben akarja a város vezetése korlátozni a városban kikötő óceánjárók számát. A jelenség persze szeretett fővárosunkban is jelen van, a „bulinegyed” éppen elég gondot és felzúdulást okoz, mint arról szintén olvashatunk az újságban.

fotó: Fortepan/Schermann Szilárd
Budafok, Stáció utca az 1930-as években. Szemben a Czuba-Durozier-kastély, távolabb jobbra a Sacelláry-kastély, mögötte a Törley-kastély. Ebben a képben benne van Budafok minden pompája, a neves épületek sorsában pedig az egész 20. század
fotó: Fortepan/Makovecz Benjamin
Budafok, Alsó Sas (Beck) utca 35. és 37 a 80-as években: kisváros a nagyvárosban

Adja magát az ötlet, hogy felfedezésre éhes szemünket vessük szűkebb környezetünkre, hiszen nagyon klassz és környezettudatos dolog helyben turistáskodni! E kellemes elfoglaltságra pedig rengeteg lehetőség közül választhatunk Budapesten: befizethetünk a város kulisszái mögé betekintő városi sétákra, de a saját útjukat járók is bőven meríthetnek inspirációt a várossal foglalkozó különböző blogok leírásaiból, hiszen Óbudától Mátyásföldig és Csepeltől Zugligetig rengeteg érdekességet rejt ez a város. Így jártam én is a csodás Budafokkal: bár 35 éve Budapesten lakom, s nyilvánvalóan van egy érdeklődésem a város, mint olyan, továbbá Budapest, mint egy ritka értékekkel rendelkező főváros iránt, Budafok eddig valahogy kimaradt. Nincs ezen mit szépíteni. Persze, tudtam, hogy ott a Törley, meg vannak pincék is, de hogy a belvárostól fél órára, árnyas teraszokon, pincék hűvösében lehet poharazgatni, mint a régi szép időkben?

A híres budai vörös nyomában

Mielőtt azonban felszállnánk a Pincejáratra, érdemes egy kis kultúrtörténeti kutakodásba kezdeni, különösen, hogy Budapest egy kevéssé ismert arcát fedezhetjük fel a bor és a szőlőkultúra mentén, amely nem csak Budafokra korlátozódik. Az Óbudától a Tétényi-fennsíkig tartó, hivatalos nevén Buda–Sashegyi borvidék története ugyanis évszázadokig nyúlik vissza, a budai vörösbor pedig Európa-szerte ismert és keresett termék volt. Bár a 19. század végi filoxérajárvánnyal a szőlőművelésnek lényegében vége szakadt, de ha figyelmesen sétálgatunk a mára beépített budai hegyoldalakon, még ma is ráakadhatunk a szőlőművelés régi, vagy éppen új nyomaira.

fotó: Kocsis Zoltán
Karakas Zoltán dudazenéje a Barlanglakás Emlékmúzeumban

A budai lankákon már a 15. században elterjedt volt a szőlőművelés, amelyet ugyan a török hódoltság visszavetett, de Evlija Cselebi török utazó az 1700-as években már több ezer budai szőlőskertet számolt össze. A szőlőtermesztés és bortermelés újraindításában egyébként a német és szerb lakosság játszott nagy szerepet, s a szerbek voltak azok, akik meghonosították a kadarkát, Buda leghíresebb fajtáját (korábban ugyanis inkább a fehérborok voltak jellemzők). A kadarka volt az alapja a híres budai óvörösnek is, amely külföldön is népszerű lett. A bor fontosságát jól mutatja, hogy a 19. század elején a budai polgárok nagy részének a bortermelés jelentette a legfőbb jövedelemforrást.

Az utolsó igazán jó szőlőtermést Budán 1882-ből jegyezték fel, utána a filoxérajárvány rövid idő alatt pontot tett a budai bor történetére, az akkoriban induló urbanizáció pedig gyorsan benépesítette az egykori szőlőskerteket. De azért nem veszett el minden!

A budai borok nyomában tett egyik legfontosabb célpont minden bizonnyal a Svábhegyen található Jókai-kert: a kertészeti munkásságára nagyon büszke Jókai pénzt és energiát nem kímélve egy igazi mintakertet hozott létre, ennek hangulatát őrzi a Jókai-kert (az író villája elpusztult), benne egy újonnan telepített szőlőültetvénnyel és az egyetlen korabeli házzal, a présházzal (amely egy emlékszobának ad otthont). Jókai gondoskodó keze ugyanis visszatért a hegyre: a telken székelő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Kadarka Kör, a Hegyvidék Önkormányzat és a Présházban a Jókai emlékszobát üzemeltető Petőfi Irodalmi Múzeum kezdeményezésére a híres Budai vöröst próbálják megalkotni újra Kadarka, Csóka és Kékfrankos szőlőfajtákból. A Sas-hegy eldugott utcáit járva a figyelmes szem még ma is észreveheti az egykori szőlőbirtokokat elválasztó kőfalak maradványait, míg a Gellért-hegyen utcanevek árulkodnak a jeles múltról (pl. Villányi, Somlói, Szüret, Vincellér utcák).

fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
Az 1838-as nagy árvíz utáni építkezések fellendítették a budafoki kőbányászatot, így születtek meg a bányászat során üressé váló lyukakban a szükséglakások, ezek csoportosulásából pedig az ún. barlanggócok. Ezek egyike, a Veréb utca 4. sz. alatti, négyszögletes „kőház” került megőrzésre az utókor számára. A Budafoki Barlanglakás Emlékmúzeum özv. Tóth Győzőné egykori otthonát mutatja be eredeti bútorokkal és használati tárgyakkal.

Budafok, Budapest Grinzingje?

A hasonlat egyelőre biztos nem áll meg a lábán, talán helyben is tiltakoznának néhányan a titulus ellen, mégis, valószínűleg sok embernek jut eszébe a bécsi hasonlat. Mint ahogy nekem is, ahogy a Pincejárat begurul Budafok girbe-gurba, Krúdyt idéző utcáiba, én meg leszállok az első állomáson, a Seybold-Garab Pincénél. Kedves, teraszos hely, hangulatos pince, és nem mellesleg profi rendezvényhelyszín. Az utcán pedig a lehullott leveleket söpri az őszi szél. S már bele is csöppenek egy hangulatos pince-vezetésbe, borkóstolóval egybekötve. Imádom! Ahogy imádná még ezt sok más ember, budapesti, belföldi és külföldi egyaránt. Minden hónap első szombatján az 1200 forintos jeggyel kora délutántól késő estig furikázhatunk a félóránként közlekedő buszokkal a helyszínek között. A kedvező ár magában foglalja a belépőjegyeket, a kulturális programokat, sőt kisebb kóstolókat is.

Buszra szükség is van, mert bár Budafok talpon maradt a filoxéra járványt követően, a városiasodás fokozódásával e városrész is nagyrészt elvesztette kedves, poharazgatós jellegét, présházas pincéit, hangulatos borozóit jórészt lebontották, így Béccsel ellentétben a helyszínek messze esnek egymástól.

fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
A budafoki pincék rendezvény és kulturális helyszínként is üzemelnek. Ennek jellegzetes példája a Borváros, ahol többek között a borászathoz kapcsolódó mesterségek elevenednek meg

Mindesetre Budafok kivette a részét a budai borvidék sikeréből: az 1800-as évek végére már több mint 300 borospince működött az egykori kőbányákban, a borászat mellett otthont adva a pezsgő- és konyakgyártásnak is.

Ebben az időszakban Budafoknak igenis volt Grinzing-hangulata, hiszen naponta több hajójárat szállította a vendégeket Budapestről Promontorba - ahogy akkoriban előszeretettel nevezték a mai városrészt -, hogy élvezzék a pincék nyújtotta örömöket.

Az 1880-as évek elején megjelenő szőlőgyökértetű (filoxéra) itt is véget vetett a bortermelésnek, de a Duna közelsége és a földtani adottságok (a kerület alatt hatalmas pincerendszer húzódik, az itt kibányászott követ ma fővárosi épületek falaiban láthatjuk viszont) a borkereskedelem országos központjává tették Budafokot. Az ország más szőlővidékein megtermelt borokat Budafokon keresztül forgalmazták, közvetítették, miközben sorra épültek a gazdag borkereskedők elegáns házai. Az itteni borászati hagyományok elismeréseként Budafok 1987-ben megkapta a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet.

fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
A vonat nem, de a Pincejárat itt áll meg, legalábbis minden hónap első szombatján

Mindezt már a Záborszky Borvárosban tudom meg, ahol a pincejáratokban skanzen-szerű Borutca került kialakításra: Magyarország tíz borvidékének jellegzetes pincehomlokzatait, borászati múzeumot, a borászathoz kapcsolódó mesterségek panoptikumát láthatjuk szakvezető segítségével. Belépve a következő helyszínre, a Várszegi pincébe úgy érzem, azért Budafokon van még esély, hogy felélesszük és újragondoljuk a fővárosra egykor oly jellemző, sok író által megénekelt, piros abroszos gasztronómiát és a kulturált borfogyasztást.

Az októberi Pincejárat a bolgár kultúra jegyében telt, így a Várszegi pincében a modern tartályok alatt a háromfős Bolgárkertész banda húzza a talpalávalót. Itt már alakul a hangulat, egyre többen lesznek, a felszolgált pincetál mellől már nem akaródzik továbbmenni. Lesz még novemberben is szombat, lesz még Pincejárat, hogy a többi helyszínt is bejárjuk! Addig élvezzük ki ezt a különleges „távol, de mégis közel” hangulatot. Aminek persze van jó pár gyerekbetegsége is, de a felfedezés öröme, legalábbis így első körben, nálam mindent visz!

fotó: Szigeti-Böröcz Ferenc
A jóból is megárt a sok: óceánjáró hajó Lisszabonban. Az idegenforgalom mára a legfontosabb gazdasági szektor lett. De mi az ára?