Felfedezők Napja

Ismerje meg a tudományos expedíciók sajátos világát, kóstoljon bele az expedíciók nyújtotta élményekbe, találkozzon a kutatókkal, tegye próbára képességeit, tapasztalja meg, hogyan boldogulna egy expedíción és játsszon velünk! Töltsön egy kellemes napot tartalmas szórakozással és pillantson be a terepi kutatók munkájába! Rendezvényünkön a terepi kutatás minden területe helyet kap: klímakutatás, őslénykutatás, ősföldrajzi kutatás, földtani kutatás, felszínfejlődés-kutatás, ökológiai kutatás, régészet, néprajzkutatás, űrkutatás. Részletesen a Felfedezők Napja honlapján tájékozódhat!

Fotó: Schoff Gergő
A folyékony nitrogéntől a NASA szigetelőanyagokig – Temesi O. Krisztián bemutatója a Felfedezők Napján, a Millenáris Parkban

Zöldgömb Fesztivál

Új rendezvényt indítunk útnak idén ősszel: a Zöldgömb Fesztivált. Október 14-én, az Akvárium Klubban rendezzük meg formájában a Felfedezők Napjához hasonló, ám témájában a fenntartható életmódra, gazdaságra fókuszáló, szórakoztató, ismeretterjesztő, családi fesztiválunkat. Rendezvényünkre várjuk a témában érintett civilszervezetek, egyetemi műhelyek, kutatók, szakemberek és cégek jelentkezését is. Látogatóinkat a rendezvényt megelőzően a fesztivál honlapján tájékozatjuk a részletese programokról, előadásokról. A Zöldgömb fesztivál egy ingyenes, ismeretterjesztő, családi rendezvény, ahol könnyen alkalmazható, gyakorlati ismereteket adunk – hiteles szakértők segítségével –, olyan környezettudatos életmód megteremtéséhez, amellyel hozzájárulhatunk Földünk megőrzéséhez. Célunk: Pozitív üzeneteken keresztül a figyelem felkeltése a könnyen alkalmazható megoldásokra! Közösségi összefogáson alapuló kezdeményezések megismertetése, népszerűsítése. Egyszerű, gyakorlati megoldások, hétköznapi receptek bemutatása a környezettudatos életmód megvalósításához. A már létező modellek és jógyakorlatok megismertetése. Összehozni a hasonló célokat maguk elé állító szervezeteket. Hogy látogatóink élményekkel, tapasztalatokkal, új ismeretekkel térhessenek haza.

Földgömb Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

2009 óta a verseny az egyik legjelentősebb és legjobban díjazott középiskolai tanulmányi versenyévé vált a Kárpát-medencei magyar diákoknak. Megmérettetésünkön nem csupán a versenyzők, de a felkészítő tanárok is díjazásban részesülnek. A verseny az áltatlános és középiskolai tananyagon felül az általános műveltségre, és A Földgömbben megjelent kijelölt cikkek ismeretanyagára is épít. A verseny írásbeli elődöntőből áll, melyet a két fős csapatok saját iskolájukban, tanári felügyelettel oldanak meg. A továbbjutott csapatok végső küzdelmére a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázum Tavaszi Zsendülés rendezvényén kerül sor minden év márciusában. Részletek a verseny honlapján!

Fotó: Heiling Zsolt
A verseny döntője a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Balra a verseny atyja: Gruber László tanárúr